Amazon investuje do prodejen potravin budoucnosti

V současné době je Amazon obrovskou společností, která se podílí na tom, že šéf a zakladatel Amazonu, JeffBezos, je tím nejbohatším člověkem na světě. Do svého postu se dostal dík Černému pátku loňského roku, kdy tržby na Amazonu byly naprosto obrovské. Nicméně zaměřme se nyní na samotný Amazon. Společnost se totiž rozhodla investovat do budoucnosti. Rozhodla se, že už do tří let otevře více jak tři tisíce prodejen potravin budoucnosti. Podle všeho by se mělo jednat o pobočky, kde nebudou pokladny.

Americká technologická společnost chce být zkrátka o krok napřed. Už dnes se řadí mezi nejinovativnější společnosti světa, své označení si chce však udržet a zasloužit. Proto se rozhodla, že přinese výraznou inovaci do segmentu kamenného obchodování a kamenných prodejen. Založí se takzvaná síť prodejen potravin budoucnosti, která se nazve Amazon Go. V prodejnách zákazník nebude muset k pokladně, nebudou zde ani žádné pokladní. Zkrátka a dobře se obslouží zcela sám.

Jaký je princip nových prodejen s potravinami?

Možná si říkáte, že se tímto způsobem zvýší krádeže. Prozradíme si tedy princip. Z pohledu zákazníka se jedná o naprosto jednoduchou věc, kdy se do mobilu stáhne aplikace Amazon Go a před vstupem do obchodu se generuje speciální QR kód, který se u pokladny použije místo turniketu.

Během nakupování systém Amazonu automaticky rozpozná, jaké zboží si zákazník reálně dává do tašky, tudíž jaké zboží si ve skutečnosti kupuje. Při odchodu z prodejny dojde automaticky ke strhnutí částky za koupené zboží z bankovního účtu, který se zadal do aplikace.

Vyvinutá technologie tak kloubí počítačové vidění i hluboké učení a senzory.

Některé prodejny už fungují

I když se pro mnohé může zdát taková prodejna nereálností, opak je pravdou. Dnes už takové prodejny fungují a kupodivu se staly velmi oblíbenými. Několik prvních prodejen najdeme ve Spojených státech amerických.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.