Bitcoin slaví. Co si o kryptoměně myslí Warren Buffett?

Už je tomu deset let, kdy světlo světa spatřila zlatá virtuální mince nazvaná bitcoin. I když této virtuální měně je dnes už dlouhých deset let, kupodivu ovlivnila svět až nyní, kdy se doslova strhnul kryptoměnový boom, jehož mnozí analytici přisuzovali k velké bublině na trhu, která co nevidět praskne. Nestalo se tak. Kryptoměna dál funguje a dál ji těží velké množství lidí. Zatímco informační technologové a podobní ajťáci měnu oceňují, nejznámější a nejbohatší investor Warren Buffett ji poměrně shazuje. Tvrdí, že se jedná jen o jed na krysy.

Je tomu opravdu deset dlouhých let, kdy byla poprvé zveřejněna programová dokumentace virtuální měny, kterou dnes zná celý svět pod názvem bitcoin. Tehdy se jednalo desetistránkový dokument, který se dnes považuje za vznik byznysu přesazující stovky miliard dolarů.

Byl to jen nenápadný dokument

O desetistránkovém dokumentu lze říct, že se jednalo jen o nenápadný dokument, který se nijak nelišil od ostatních. Nadepsán byl dosud neobjasněným pseudonymem a řešil základní výzvy nejen finančního, ale také technologického světa. Uvnitř dokumentu se popisují dopodrobna digitální peníze, jak je nijak nelze kopírovat ani padělat. Mohou se anonymně posílat do celého světa, navíc se k tomuto posílání nepotřebují banky.

Desetistránkový dokument se díky svému obsahu dostal do žebříčku nejoriginálnějších a také nejvlivnějších prací, které kdy ve světě počítačové vědy vznikly.

Je bitcoin přínosem?

I když se na první pohled jedná o naprosto fantastickou věc, najde se stále více lidí, kteří o této virtuální měně pochybují. Mezi nimi je i nejznámější investor a nejvýznamnější byznysmen Warren Buffett, který se na každé tiskové konferenci nechává slyšet, že bitcoin je jen jed na krysy. Pole něj se nejedná o investici v tom pravém slova smyslu. Domněnku potvrzuje i další vlivný člověk zvaný Bill Gates.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.