Do čeho se raději pustit – do obchodu či do investic?

V poslední době je svět investicí poměrně populární. Lidé touží po zvýhodnění svých peněz, proto se bezhlavě pouštějí právě do tohoto světa, který je pro neznalé poměrně nebezpečný. Pokud patříte i vy k těm neznalým, měli byste se nejdříve o světu investicí trochu dozvědět, zjistit si pár informací a teprve poté zvážit, jestli se do něj pustíte. Možná vás totiž nadchne spíše svět obchodování, než svět investování.

Jestli se vydat obchodovat nebo investovat, to je velký rozdíl. Většinou je to však největší dilema, které svádí ti, kteří touží po troše zvýhodnění svých úspor. V současné době se tímto tématem zabývá řada analytiků, proto pojďme se společně nad tímto taky zamyslet. Přece jenom pokud nejste světa investování či obchodu znalí, měli byste vědět, co je pro vás největší jistota – nebo spíše kde je větší jistota.

Existuje univerzální odpověď?

Pokud byste zatoužili vědět, co je lepší – jestli investovat nebo obchodovat – pak bohužel není univerzální odpověď. Musíte se sami rozhodnout, co je pro vás lepší, co je pro vás výhodnější, bezpečnější a hlavně do čeho jste ochotni jít. Záleží vždycky na tom, do jaké míry jste ochotni riskovat, protože risk doprovází nejen investování, ale také samotné obchodování. Samozřejmě je mnohdy možné, že se z investora stane obchodník nebo z obchodníka investor – člověk je hlupák, pokud nemění své názory a postavení.

Pojďme si říct pro a proti

Tak pojďme si alespoň trochu rozlišit obchodování a investování a možná si říct jakési „pro a proti“. Například takový investor má mnohem delší časový horizont – často roky či desetiletí. Spoléhá se většinou na schopnost trhu dlouhodobě růst, protože právě v tom spočívá to jeho investování. Mnohdy hledají podhodnocené firmy a nakupují právě jejich akcie, což se jim většinou vyplatí, ale to je spíše záležitost těch trochu obratnějších a schopnějších investorů.

Co se týče obchodníka, ten se zajímá většinou o krátkodobé či střednědobé investiční horizonty. Většinou jsou to horizonty, které se pohybují v průměru několik dní, týdnů nebo dokonce minut. Může pracovat s různými deriváty, což jim dává možnost získat mnohem víc, než obvyklý zisk.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.