Památky jsou Čechy navštěvované, kolik jsou ochotni utratit?

Letošní letní prázdniny se nesly ve znamení mnoha výletů. V dnešní době se jedná hlavně o návštěvy zoologických zahrad, ale také památek – mezi něž se řadí hlavně hrady, zámky nebo jiné druhy památek, kterými je Česká republika proslulá. Ovšem je nutné zmínit, že rok co rok se ceny, které zaplatíme za vstupné, šíleně zvyšují. Ale kupodivu to Čechům už tolik nevadí – kolik jsou ochotni utratit?

Podle aktuálních průzkumů nejvíce turistů zavítalo hlavně na české hrady a zámky, ale právě na těchto státních památkách se neustále zvyšuje vstupné. Někdy se vyšplhá až skoro ke dvěma set korunám za osobu, což už pak není zrovna levná záležitost. Ovšem památky jsou opravdu oblíbené, většinou je navštěvují každého čtvrt roku, ale během prázdnin se jedná samozřejmě o častější navštěvování. Je však pozitivní, že pokud se Čech rozhodne vidět nějakou památku, pak už se nedívá na vstupné.

Jaká je zhruba hranice, kterou jsou Češi ještě ochotni zaplatit?

Pokud vám přišlo dvě stě korun za vstupné moc, pak je to stále ještě pro většinu Čechů přijatelná částka, ale je už hraniční. Naštěstí se zatím k takové sumě vstupné nevyhouplo, ale přibližuje se to na nejvíce navštěvovaných hradech a zámcích, jako jsou třeba Hluboká nebo Karlštejn.

Podle aktuálních průzkumů jsou památky nejvíce navštěvované hlavně v létě, ale také jsou oblíbené na jaře, kdy se teprve otvírají. Co se týče podzimu, kdy se pomalu už připravuje na zimní zavřené období, navštěvuje hrady a zámky polovina.

Existují i ti, kteří nenavštěvují památky vůbec

Je škoda, že řada lidí nenavštěvuje památky vůbec. Bohužel si nijak nerozšiřujeme naše obzory, nevidíme nic, co nám Česká republika nabízí. Hradů a zámků je na území České republiky habaděj, mezi nejoblíbenější se letos řadila nejen Hluboká nebo zmiňovaný Karlštejn, ale také i zámek Orlík, dále také Červená Lhota, ke které se pojí velice zajímavá a zapamatovatelná pověst, nebo třeba i státní zámek Buchlovice či hrad Buchlov. Velké oblibě se těšila i moravská Lednice.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.