Česká rádia v rukou nového majitele. Kdo jím je?

Když vlastníte média, máte obrovskou moc. To se v minulosti několikrát potvrdilo a stále to platí. Do skupiny vlivných médií se řadí nejen televize nebo noviny či časopisy, ale především rádia, která zanedlouho budou v rukou zcela nového majitele. Česká rádia opět po pár letech spadnou do rukou zcela jiného investora, který se rozhodl si právě jimi rozšířit své portfolio. Kdo bude zanedlouho majitelem nejen českých rádií?

Miliardáře Křetínského jistě nemusíme představovat. V současné době je známý především díky spoluvlastnictví investiční společnosti Czech Media, která se rozhodla odkoupit si nejen česká, ale i rumunská, slovenská a taky polská rádia. Nabízí se otázka, proč? Je to jenom investiční tah? Viděla se příležitost, které se nedalo odmítnout? Podle všeho to tak je. Podle všeho je jediným důvodem koupi rozšíření portfolia a možná uchopení silné zbraně, která má v dnešní době obrovskou moc.

Tento prodej je jenom další výraznou akvizicí, kterých za léta svého působení udělala společnost mnoho. Otázkou je, kolik všechna rádia stála?

Společnost z kapsy vytáhla miliardy

Nikoho nemůže překvapit, že silná rádia nejen v Česku, ale i v jiných okolních zemích stojí miliardy korun. Pokud bychom měli hovořit o konkrétní sumě, řekli bychom, že Křetínský a jeho společnost za všechna rádia zaplatili 73 milionů eur, což jsou v přepočtu necelé dvě miliardy korun.

Tento prodej však ještě nebyl realizován. Nyní se čeká na poslední krok, který je udělení souhlasu regulatorních orgánů.

Jaká rádia jsou v ceně?

Je třeba říct, jaká česká rádia se najednou dostala do vlastnictví Křetínského a jeho investiční společnosti. Nejvýznamnějšími rádii je Evropa 2 a taky Frekvence 1, což jsou dvě nejposlouchanější rádia Česka. Kromě nich se portfolio rozšířilo i o méně známé rozhlasové stanice, jako je stanice Rádio Bonton nebo Dance Radio.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.