České hypotéky se zařadily k nejdražším v Evropské unii

Jelikož v říjnu letošního roku začala platit přísnější pravidla pro získání hypoték, kolem hypoték se opět strhla velká mela. V současné době jsou hypotéky nejen těžce dosažitelné, ale také se zařadily mezi nejdražší hypotéky v celé Evropské unii. V jiných zemích Evropské unie bychom tedy získali bydlení daleko snadněji, rychleji a levněji než v České republice.

Důvodem neustále se zdražující hypotéky je zejména zvyšující se cena nemovitostí. Jenže díky neustále rostoucím cenám nemovitostí si nikdo na své vlastní bydlení nepřijde. Banky totiž odmítnou půjčit tak obrovskou sumu peněz, kterou by mohli vložit do svého vysněného bydlení.

Díky neustále rostoucím cenám nemovitostí, které se dlouhodobě řadí k nejrychleji rostoucím cenám v Evropě, se hypotéky zdražují takřka denně, díky tomu nemá většina lidí šanci dosáhnout na své bydlení, proto je pravděpodobné, že se lidé začnou brzy stěhovat do zahraničí.

Jaké jsou sazby hypoték v Evropě a jaké v České republice?

Zatímco v Evropě se hypoteční sazba pohybuje kolem jednoho procenta (takto je to třeba v Dánsku), v České republice se hypoteční sazba pohybuje kolem 2,6 procenta. Dokonce i Francie, která je známá svým drahým životem, je v současné době mnohem výhodnější, co se týče koupě nemovitosti než Česká republika. Zde se hypoteční sazba pohybuje kolem jednoho a půl procenta.

Samozřejmě nejsme jediní, kdo má nesmyslně vysoké hypoteční sazby. Mnohem hůř jsou na tom lidé žijící v Maďarsku, kde hypoteční sazba sahá až ke třem a půl procentům. V Polsku je to až čtyři a půl procenta.

Hypotéky ve světě s delší dobou fixace

Samozřejmě musíme brát v potaz také to, že se liší fixace hypoték. Zatímco v České republice je doba fixace tři až deset let, ve Francii je možnost fixace až na dvacet dlouhých let. Navíc se na drahých hypotékách výrazně podílí i to, že se v České republice stále neplatí eurem.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.