Dát si do pořádku finance, to je předsevzetí mnoha z nás

Každý rok si dáváme novoroční předsevzetí. Sice mnozí lidé vědí, že ho nedodrží, přesto je to taková tradice, na kterou lidé nechtějí zapomenout a kterou nechtějí zavrhnout. Zatímco někteří si dávají takové to klasické novoroční předsevzetí, že musí zhubnout nadbytečná kila, najdou se také ti, kteří si dávají novoroční předsevzetí týkající se financí. K nejlepším novoročním předsevzetím letošního roku patří rozhodně předsevzetí, že si lidé musí dát do pořádku finance. Jste také mezi těmi, kteří si stanovili toto předsevzetí?

Předvánoční čas je pro mnohé z nás hotovou katastrofou. Může za to zejména fakt, že vánoční nakupování nás ruinuje, mnozí se dostávají do dluhů, jiní se dostávají do tíživých finančních situací a sotva vychází s penězi. Možná i díky tomu bylo novoroční předsevzetí takové, jaké bylo, a sice takové, že si musíme uspořádat naše finance a dát si je znovu do kupy.

Lidé si zkrátka musí začít brát něco z doporučení odborníků. Ti totiž už nějaký ten pátek tvrdí, že na běžném účtu či na spořicím účtu by měl být minimálně trojnásobek našich výdajů. Je to z důvodu mimořádných výdajů, kterými jsou třeba i vánoční svátky.

Jak si naplnit novoroční předsevzetí?

Pokud jste si tedy také stanovili novoroční předsevzetí týkající se toho, že své finance budete držet zase pod kontrolou a že si je dáte do pořádku, základem úspěchu je mít přehled o svých financích. Pokud o svých financích nebudete mít přehled, nemůžete očekávat, že je udržíte pod kontrolou.

Je nutné mít přehled nejen o svých příjmech, ale také o svých výdajích. Pomůckou může být finanční plán, který vám se vším pomůže.

Jak mít finance pod kontrolou?

Odborníci doporučují, že byste měli omezit své pravidelné výdaje, kromě toho byste také měli počítat vždy s rezervou a měli byste ji stále mít na svém účtu. Pomůže vám vedení rodinného účetnictví.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.