Investování před vánočními svátky – ano nebo ne?

V dnešní době toužíme většinou jenom po bohatství. Přece jenom dneska si za peníze koupíme opravdu všechno, proto lidé se většinou celý svůj život ženou za tím, aby měli na bankovním účtu velké množství peněz. Jenže neuvědomují si, že se celý život ženou jenom za majetkem a ta skutečná hodnota života se jim vlastně proplétá mezi prsty. Pokud toužíte po bohatství, nehoňte se stále za vyšší pozicí, ale zkuste investovat.  Nyní je však otázka, jestli se vlastně vyplatí investovat už nyní před vánočními svátky nebo jestli se nemá počkat až po novém roce.

Vánoční svátky se k nám nemilosrdně blíží, proto bychom možná mohli začít uvažovat o tom, jestli už dárky nezačneme kupovat nyní. Jelikož za dárky rok co rok utrácíme poměrně velké peníze, asi bychom investování měli nechat na příští rok.

Jedná se o běh na dlouhou trať

Investování je běh na dlouhou trať. Přece jenom se nejedná o nic, co skončí za měsíc. Je to zkrátka proces, do kterého vkládáme peníze pravidelně, aby se nám po nějakých letech vklad zhodnotil a my byli bohatší než předtím.

Pokud patříte k těm, kteří si často půjčují na vánoční dárky, protože na ně zkrátka nemají peníze, tak byste se do investování rozhodně před vánočními svátky vrhat neměli.

Bezpečné nebo rizikovější investování?

Jestliže však nechcete dál otálet a zvážili jste svou finanční situaci, pak se možná rozhodujete, do čeho vlastně budete investovat. Ve světě investování platí, že čím rizikovější bude investice, tím větší bude zisk. Pokud však nechcete ztratit své peníze, což se samozřejmě může stát, rozhodněte se pro bezpečnou investici, kterou jsou například dluhopisy nebo podílové fondy. Z těch riskantnějších lze vyjmenovat například evropské nemovitosti nebo nemovitosti obecně.

Velice zajímavé investování je do mincí nebo do umění, ale je to trochu dražší záležitost, do které se před vánočními svátky nepouštějte, ať jste na tom finančně jakkoliv.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.