Kam úspěšně investovat v roce 2023? 

Inflační očekávání jsou velká a ekonomické ochlazení v podobě recese stále pravděpodobnější. Přesto všechno (nebo možná kvůli tomu) se vyplatí zvažovat investování, a to i v roce 2023. Je sice pouze otázkou, jak se budou chovat velké společnosti na akciovém trhu, proto si pojďme říct, jaké investice či kam s penězi v roce 2023, abychom se těžili z jejich zvýhodnění a nemuseli sledovat, jak veškeré naše peníze jsou požírá inflace.  

Konec blahobytu 

V posledních letech jsme byli svědkem toho, jak se nám daří, jak ekonomicky rosteme a jak můžeme ekonomickou situaci označit za vynikající. Jenže vlivem okolností posledních měsíců, stejně tak z pohledu hospodářského cyklu, dochází k recesi. Ta je nyní poměrně mělká, ale už nyní je jasné, že nás čeká konec blahobytu a úspora bude to, co rozhodne o tom, jestli vyhrajeme či prohrajeme.  

V každém případě i přes to všechno se vyplatí stále investovat a své úspory ponechávat někde jinde než na osobních účtech. Pořád platí, že ať už se budete držet našich rad nebo jiných doporučení, sledovat cenový vývoj se vyplatí. Protože ideální investice je taková, kdy se vám podaří levně nakoupit a poté draze prodat. 

Investiční zlato jako držitel hodnoty 

Mezi vůbec nejlepší investice patří investice do takzvaného investičního zlata. Není tajemstvím, že zlato je držitelem hodnoty v době krize a právě v době krize dokáže uchovat hodnotu peněz nadčasově. Navíc už od pradávna je to něco, co je s námi a co nestojí jenom na lidské víře, jako je tomu například u kryptoměn.  

V souvislosti s drahými kovy se nabízí otázka, jestli není vhodná také platina, ale tak podle posledních statistik dlouhodobě stagnuje a je otázkou, jestli se situace změní.  

Ceny nemovitostí budou klesat 

Kromě investičního zlata přichází v potaz také nemovitosti, jejichž ceny budou konečně po několika dlouhých letech v příštím roce klesat. Zapříčiněno je to především nízkou poptávkou, která se zase odráží právě od nutnosti šetřit. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.