Dluhopisy podle rizikovosti. Do kterých budete investovat vy?

Lidé začínají toužit po bohatství, a tak se přestávají bát investovat. Investice rozhodně nejsou nic špatného, jen tedy musíte sundat růžové brýle z očí, které vám budou bránit vidět investice takové, jako jsou. Na investičním trhu se najde mnoho podfukářů a neférových lidí, kteří z vás chtějí dostat i poslední vaše úspory. Buďte proto opatrní, ovšem to neznamená, že byste se neměli pouštět do rizikovějších investic. Ne nadarmo se říká, že čím rizikovější a nebezpečnější investice bude, tím většího se dočkáte zvýhodnění. Bohužel mnozí lidé si to nepřipouští a sází na ostřílené koně, u nichž ví, že jim jisté zvýhodnění přinesou, i když nebude malé.  

Pokud jste začátečníkem v oboru, rozhodně byste měli dát přednost těm bezpečnějším investicím, i když z počátku nepřinesou tak velké zisky, o jakých sníte. Doporučujeme vsadit na dluhopisy, které jsou jednou z forem bezpečného investování. Pojďme se proto podívat na dluhopisy dle rizikovosti.  

Státní dluhopisy 

Státní dluhopisy vznikly proto, aby se vyrovnal schodek státního rozpočtu, případně aby se pokryly výdaje spojené s nenadálými přírodními katastrofami. Oproti třeba takovým firemním dluhopisům mají velmi nízké úroky, a tak nečekejte nemožné – dojde k téměř nulové ziskovosti, bohužel.  

Podílové dluhopisové fondy 

O něco výhodnější jsou podílové dluhopisové fondy, které jsou ideálním nástrojem k tomu, abyste kolektivně investovali. Jsou určené hlavně pro střednědobé nebo dlouhodobé investice. Doporučujeme spíše méně rizikové fondy s kreditním ratingem, který není horší než BBB.  

Kotované dluhopisy 

Existují také takzvané kotované dluhopisy, což jsou cenné papíry, jež jsou registrované na burze. Pokud se rozhodnete investovat do těchto dluhopisů, musíte počítat s pravidly, které burza má stanovené. Ovšem na druhou stranu zdejší dluhopisy musí projít mnohými nákladnými procesy, což zajišťuje jejich transparentnost. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.