Zajímavou možnost ochrany peněz před krizí nabízejí podílové fondy skupiny DRFG

Hlavní ekonom CZECH FUND Lukáš Kovanda je přesvědčen, že komerční nemovitosti jsou velkou investiční příležitostí, ale zatím jsou dosti opomíjené. Právě na komerční nemovitosti se zaměřuje značka podílových fondů CZECH FUND, která také spadá do investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka. Pokud se zajímáte o nemovitostní fond a informace o jejím zakladateli, tak hledejte na drfg-rem.cz

Podle Kovandy mají investice do komerčních nemovitostí několik výhod, z dlouhodobého hlediska mají poměrně stabilní výnos, lépe odolávají výkyvům v ekonomice na rozdíl od jiných aktiv. V loňském roce akciové fondy, dluhopisy, ale také například zlato svoji hodnotu ztrácely, u nemovitostí tomu bylo naopak. A žádný zásadní propad nepřišel ani před deseti lety v době krize, kdy komerční nemovitosti dokázaly dopady krize poměrně rychle překonat. Ani celý segment tedy nezaznamenal žádný dramatický propad.

Nemovitostní fondy DRFG slibují stabilní zhodnocení

Dlouhodobou stabilitu nákupních zón dokazuje podle Kovandy vysoká obsazenost a dlouhodobé nájemní smlouvy. Smlouvy s nájemníky jsou uzavírány v průměru na čtyři až pět let, v případě potravinářských řetězců dokonce na více než deset let, což investorům zaručuje stabilní a dlouhodobý výnos. Ten je klíčový pro zhodnocování samotného fondu. 

Podle Kovandy je navíc investice prostřednictvím fondu časově méně náročná a také méně problematická, člověk se totiž vyhne shánění nájemníků a také následným starostem o údržbu bytu. Investice je ve finále zpravidla i výnosnější, a to právě v době krize nebo ekonomického poklesu. Riziko, že nájemce nebude platit, nebo úplně z nemovitosti odejde, je v případě podílových nemovitostních fondů totiž rozloženo do více nemovitostí. A jsou tu i další výhody, nemovitosti mají na rozdíl od jiných investic bez diskuze tu výhodu, že se dají pojistit třeba proti vandalismu nebo povodním.

Více v rubrice o DRFG a Davidu Rusňakovi na: https://www.investnews.cz/tag/drfg/

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.