Do čeho letos investovat? Ve hře jsou kryptoměny i akcie

Uplynulý rok nám ukázal, že investovat se zkrátka vyplatí. Je to daleko lepší, než kdybychom své úspory schovávali pod polštářem a inflace je pomalu, ale jistě požírala. Navíc možností, do čeho dnes můžeme investovat, je celá spousta. Stačí si vybrat mezi kryptoměnami, akciemi, dluhopisy, nemovitostmi nebo CFD. Své peníze však můžeme vložit i do daleko bezpečnějších věcí, jako například do umění či půdy. Samozřejmě mohou putovat i na spořící účet, případně do stavebního spoření. Kam své úspory uschovat letos? 

Letošní trh bude spíše pro spekulanty, kteří budou sázet na růst cen společnosti, jež byly zasaženy koronavirovou krizí. Štěstí by tak mělo přát hlavně těm, kteří se nebojí jít do rizika. Podle všeho však k výraznému propadu dojít nemusí, banky jsou nyní připraveny ekonomiku států podržet.  

Když akcie, tak do společností v indexu S&P 500 

Pokud přemýšlíte nad tím, že by se z vás stal akcionář, měli byste se zaměřit především na společnosti v indexu S&P 500. Tento index obsahuje především americké společnosti, které patří k těm nejvíce likvidním a obecně k nejhodnotnějším na trhu. Navíc řada z nich vyplácí dividendy, tudíž byste se mohli radovat z pravidelného zisku.  

Právě na společnosti nabízející hezký dividendový výnos se budou podle analytiků zaměřovat i největší investoři v hracím poli. Pozornost by se však měla upnout i na rozvíjející se trhy, které mohou také letos výrazně překvapit.  

Bitcoin může i letos růst 

Vhodnou investicí je také Bitcoin, který podle analytiků ještě neřekl poslední slovo. Toto tvrzení je ostatně logické. Mluvíme zde o investici rovnající se zlatu, což znamená, že se jí daří především v době krize. A krize – ta ještě ani zdaleka neskončila. Se vší pravděpodobností to, co se nyní děje venku, jsou jenom záchvěvy. Krize se k nám řídí v daleko větší síle a přesně v tomto okamžiku budou kryptoměny to, co bude růst. Otázkou je, jestli s příchodem oživení a zesílení ekonomiky nespadnou zase na svou dřívější hranici. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.