Podvody s kryptoměnami. Nenechte se zlákat falešnou nabídkou

Kryptoměny jsou na trhu s investicemi stále poměrně nové. Jako výhoda se může jevit, že nemají příliš právních omezení, ale toho právě využívají také podvodníci, kterých je v dnešní době opravdu spousta. Navíc se schovávají v online prostředí, kde je často ani není možné vystopovat, jakmile si uvědomíte, že šlo o podvod. Takovým situacím se raději vyhněte obloukem.  

Jednejte jen s profesionály 

Oslovil webový portál obchodující s kryptoměnou napřímo vás například v emailu nebo prostřednictvím korespondence? Než někomu vložíte svou důvěru, raději ho opakovaně prověřte. Společnost musí být transparentní, jinak se raději investování zdržte. Podle jejího názvu nebo další specifikace, jako je IČO apod. hledejte ve veřejném rejstříku, zdali je firma bez dluhů a spolehlivá. Pomoci vám mohou také internetové diskuze. U těch ale buďte opatrnější. Někdy je zakládají přímo majitelé podvodných společností, aby zvýšili zákazníkovu důvěru.  

Skutečně fungující kryptoměn je vázaná také na zdrojový kód, podle které ji můžete dohledat a zjistit si o ní více. Jakmile vás webové stránky začnou upozorňovat, že jsou taková data citlivá a nepřístupná, s největší pravděpodobností se jedná o podvod. 

Kurz a whitepaper 

Abyste nekupovali zajíce v pytli, srovnejte nabízenou kryptoměnu také s ostatními. Při tomto moderním investování vítězí většinou ti, kteří se aktivně zajímají. Jestliže chcete investovat do něčeho, co nebude tak náročné na čas, zvolte raději zlato, nemovitosti, spořicí účet nebo umělecké dílo. V případě kryptoměn buďte neustále ve střehu, kurz se totiž může znenadání změnit a zamíchat kartami.  

Takzvaný white paper je dokumentem, který na webových stránkách hledejte jako první. Díky němu totiž v krátkosti můžete prověřit vývojáře, minulost kryptoměn a její současné působení. Věnujte před investicí tomuto dokumentu alespoň krátkou pozornost. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.