Hypoteční úrokové sazby mírně porostou

Pokud sledujete dění v hypotečním světě, víte, že úrokové sazby už desátý měsíc v řadě hledají své pomyslné dno. A i když jejich zlevnění na počátku letošního roku bylo opravdu velkým překvapením, nepředpokládá se, že by se podobné překvapení opakovalo. Spíše se stávají skutečností prognózy odborníků říkající, že dojde k postupnému zvyšování hypotečních úroků. Důvodem toho má být zvyšující se rizikovost žadatelů, kteří se mohou během jednoho dne stát nezaměstnanými.  

Prudké zvyšování úroků se konat nebude 

Nemusíte se však děsit slova “zdražování”. Neočekává se, že dojde k výraznému zvyšování úrokových sazeb. Podle specialistů se máme připravit na zdražování v hodnotě několika desetin procenta.  

Zdražování v tomto duchu ostatně potvrdila už Hypoteční banka, která zdražila své nabízené půjčky na bydlení o jedno až dvě desetiny procenta. K podobnému kroku se nyní chystá i Česká spořitelna a další v pořadí má být Moneta Money Bank. Pokud dojde k doporučení od České národní banky, se vší pravděpodobností ve stejných kolejích půjdou i ještě nezmiňované banky působící na trhu.  

Česká národní banka nedoporučí výrazné zvyšování 

Sice se očekává, že Česká národní banka doporučí zvýšení úrokových sazeb, ale podle všeho se nemá jednat o nic drastického. Vypadá to, že i když dojde ke zvýšení o několik desetinek procenta, stejně hypoteční sazby zůstanou nadále nízké v porovnání s uplynulými roky, kdy se hodnota rovnala třem, ne-li dokonce šesti procentům.  

Zatím se úrokové sazby hypoték pohybují pod dvěma procenty. Podle prognóz letos dojde ke zvýšení úroků přesahující hranici dvou procent. Vliv na to bude mít řada parametrů a faktorů. Největší roli však hraje rizikovost a vývoj tuzemské ekonomiky, se kterou to bohužel nevypadá dobře i kvůli aktuálně nařízeným bezpečnostním opatřením omezujícím pohyb. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.