Hypotéky stále zlevňují, vzbuzují tak zájem

Pokud toužíte po vlastním bydlení, určitě vás zamrzelo, když se zpřísnily podmínky pro získání hypotéky. Najednou se po zpřísnění podmínek sen o vlastním bydlení rozplynul hlavně mladým lidem, kteří už nechtěli bydlet v pronájmu, ale naopak chtěli bydlet ve svém vysněném příbytku. Ovšem ukazuje se, že zpřísnění podmínek jen nafouklo bublinu, která začíná pomalu praskat. Sice došlo ke zpřísnění podmínek pro získání hypoték, ovšem tím došlo k výraznému poklesu zájemců o hypotéky a banky tak najednou neměly přísun peněz. A proto se hypotéky začínají stále zlevňovat. Banky doufají v to, že přilákají větší množství zájemců o hypotéku.  

A ono se to poměrně daří. Lidé opravdu znovu žádají o hypotéky. Ovšem stále je to velice mizerný zájem v porovnání s uplynulými roky. Zájem totiž projevují ti, kteří se bojí, že se začnou hypotéky zase zdražovat, více lidí však ví, že je bublina, která praská a která jednoho dne praskne. A na to prasknutí se nyní vyčkává.  

Pro mnohé lidi, kteří by i měli zájem o hypotéku v aktuální podobě, je však zásadní cena vysněné nemovitosti, která je vyčíslena na obrovskou sumu. Předražené nemovitosti, to je problém dnešní společnosti číslo dva.  

Banky zlevňují hypotéky už čtvrtý měsíc v kuse 

Vraťme se však k hypotečním úvěrům a bankám, které hypotéky nabízí. Zlevňovat se začalo postupně, takřka neviditelně. Ovšem nyní se už zlevňuje čtvrtý měsíc v kuse a je to opravdu znatelné. Od ledna letošního roku klesá hlavně úroková sazba, která se na začátku letošního roku usídlila na šílených třech procentech. Jenže při takové úrokové sazbě neměl nikdo o hypotéku zájem, a tak se nemůžeme divit tomu, že banka začala konečně hypoteční sazby snižovat. Nyní se nachází na dvou a osmi desetinách procenta.  

Zájem roste, ovšem ne závratně 

Jak již bylo zmíněno na začátku, levnější a o něco výhodnější hypotéky vzbuzují v lidech zájem. Ovšem ne až takový, v jaký by banky doufaly. Pravděpodobně budou muset ještě zlevnit hypotéky, aby se zvedla taková vlna zájmu, v jakou banky doufají. 

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.