I když se přidávalo, stále s příjmy nevystačíme. Kde je chyba?

A opět je to tady, opět se zabýváme tématem, že Češi žijí z výplaty do výplaty. Poslední průzkum totiž ukázal, že i když se zaměstnavatel rozhodl přidat, a to mnohdy velmi vysoké peníze, Češi stále nemají, z čeho žít. Podle všeho jim stále schází peníze, s příjmy si nevystačí. I když je třeba říct, že jsme se oproti minulému roku trochu polepšili, nejedná se však o polepšení výrazné. Zhruba osmdesát procent Čechů totiž nemá dostatek peněz na to, aby si uskutečnili své sny. Bohužel nyní jsme přišli do stádia, kdy peníze výrazně zhoršují vztahy v rodině.

Tou hlavní otázkou je, na co nám chybí peníze. Než se začneme zabývat tím, kde je chyba, proč nám peníze schází, je třeba si zodpovědět otázku, na co vlastně peníze potřebujeme, na co nám chybí. Mnozí lidé touží po vlastním bydlení, bohužel na něj nemohou dosáhnout. To je však problém, který tu je léta. Nově si nedokážeme našetřit ani na krásnou dovolenou, dokonce ani na auto, které si přeje čtvrtina z nás.

Jak jsme zmínili, našlo by se osmdesát procent Čechů, kteří nemají dostatek peněz na uskutečnění svých cílů a splnění svých snů.

Kde je chyba?

Podle aktuálních průzkumů rostou ceny. I když se zvedaly výplaty, stejně nemáme šanci, kde našetřit, protože ceny nájmů jsou až drasticky vysoké, stejně tak jsou vysoké i ceny zboží v obchodech. Průzkumy poukazují i na to, že peníze stranou si neumí odkládat ani lidé, jejichž příjmy výrazně převyšují příjem.

Jistý podíl na tom mají i dluhy, které je třeba splácet, a sice hypoteční úvěry nebo jiné půjčky, do kterých jsme v minulosti spadli. Nejhorší to mají ti, kteří ještě jsou na mateřské dovolené. Ti žijí skutečně od výplaty k výplatě.

Finanční nedůvěra v rodinách roste

Bohužel jsme se dostali do stádia, kdy roste finanční nedůvěra v rodinách, kdy si lidé nevěří. Finance si mnozí spoří a přepočítávají, aby se náhodou nestalo, že někdo z rodiny si stovku vypůjčil.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.