Jak koupit akcie ČEZ?

Uvažujete o nákupu akcie ČEZu? Zajímáte se o akcie a nevíte, kde je nakoupit? Každý broker totiž tyto akcie nenabízí. Do popředí se za poslední měsíce dostala i česká energetická společnost ČEZ, která nabízí své akcie ke koupi.

O společnosti ČEZ

Mluvíme o jednom z největších výrobců a distributorů elektřiny v České republice. Aktuálně působí rovnou v sedmi zemích celého světa, nejen u nás. Současně mluvíme o mateřské společnosti skupiny ČEZ, která spojuje rovnou několik menších společností zabývající se jedním a tím samým, a sice distribucí a prodejem elektřiny a zemního plynu.

Akciová společnost ČEZ provozuje také obě jaderné elektrárny v tuzemsku, dále také desítky uhelných elektráren a ve svém portfoliu ukrývá i vodní, větrné nebo fotovoltaické elektrárny. Většinovým podílníkem firmy je nyní Ministerstvo financí České republiky, fyzické osoby nyní vlastní zhruba deset procent všech dostupných akcií. I vy se tedy můžete stát jejich majitelem, ale jak na to?

Jak koupit akcie ČEZ

Akcie společnosti jsou volně dostupné na burzách s cennými papíry. Najdete je například na akciových burzách s licencí České národní banky. Stačí si sjednat účet online u některého z brokerů.

Před registrací u konkrétní brokerské společnosti si projděte srovnání na internetu nebo využijte našeho investičního poradenství. Doporučíme nebo naopak upozorníme na prostředníky, kteří jsou či naopak nejsou spolehliví a před kterými se mít či nemít na pozoru.

Jak vybrat brokera na ČEZ

Poradíme, jakou máme zkušenost my osobně. Nakupujeme ČEZ akcie přes brokera FIO a XTB. Broker FIO je takový staromódní, protože má retro aplikaci a málo intuitivní aplikaci, ale má v ČR nejdelší tradici, je plně v češtině. Druhou možností je právě XTB, který je v Evropě více využívaný, má širokou nabídku a také je v češtině. Poplatky jsou zde menší než u Fio a má krásně graficky zpracovnou aplikaci, která je pro investory velmi intuitivní.

Před samotnou koupí akcií společnosti ČEZ si lze vybrat množství akcií. Pozor, někdy je nutné koupit hned několik kusů akcií, například v celkové hodnotě 5000 Kč apod.

Zkušenější investoři mohou nastavit i limit, kdy se akcie prodají nebo kdy se naopak koupí (oceníte v okamžiku, kdy předpokládáte, že cena půjde dolů, ale nemáte čas trávit hodiny sledováním kolísajících cen).

Vývoj cen akcií sledujte zde: https://www.cez.cz/cs/pro-investory/akcie/vyvoj-cen-akcii

 

Dále by Vás mohlo zajímat:

Tomáš Výborný

Tomáš Výborný

Redaktor Ing. Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v kategoriích jako finance, podnikání a bydlení.