Jak investovat do S&P 500?

Rozhodli jste se investovat a vložit své doposud naspořené peníze do něčeho, co bude produkovat zisk a díky čemu vyhrajete boj s inflací? Oblíbeným investičním instrumentem je akciový index Standard & Poor’s 500, který můžete znát pod zkratkou S&P 500. Jeho součástí je rovnou 500 nejvýznamnějších světových společností, které obchodují na známých amerických burzách.

Nejsledovanější index dnešní doby

Index S&P je vůbec tím nejsledovanějším burzovním indexem dnešní doby. Mnozí odborníci tvrdí, že nejpřesněji ukazuje výkon americké ekonomiky, a to právě díky tomu, že v sobě ukrývá rovnou 500 nejvýznamnějších společností. Spojuje pouze firmy, které vykazují konkrétní vlastnosti, a to například:

  • Vysokou tržní kapitalizaci (čili vysokou hodnotu akcií)
  • Vysoký objem obchodovaných akcií (čili objem pohybující se ve statisících měsíčně)
  • Mají sídlo ve Spojených státech
  • S většinou svých akcií obchodují veřejně

Že vás akcie S&P 500 lákají natolik, že do nich chcete investovat? Máte rovnou několik možností, jak to udělat. První je přímý nákup akcií některé z firem, které index zahrnuje. Druhou je využít celý ETF fond a třetí jsou CFD kontrakty čili obchodování s finanční pákou, které je vhodné pouze pro krátkodobé obchodování (doporučujeme zkušeným investorům). Detaily o ETF najdete například na stránce: https://www.justetf.com/en/

Jak investovat do S&P

Indexový fond S&P 500 zahrnuje rovnou pětistovku společností, které se velkou měrou podílí na růstu (nebo naopak poklesu) americké ekonomiky. Ať už se rozhodnete investovat formou ETF nebo půjdete cestou akcií, vždy vaše první kroky budou směřovat k výběru ideální brokerské společnosti. Pomoct tu pravou, spolehlivou, férovou a opředenou minimem poplatků rádi napovíme níže.

Výběr brokerů

Máme na výběr celou řadu spolehlivých evropských brokerů, kteří mají v nabídce celou řadu burz, akcií, ETF, komodit i kryptoměn. Mezi nejpopulárnější a nejpoužívanější brokery patří:

  1. Etoro – web www.etoro.com
  2. Trading 212 – web www.trading212.com
  3. Degiro – web www.degiro.cz/
  4. Xtb – web www.xtb.com
  5. Interactive broker – web www.interactivebrokers.com
  6. Lynx – web www.lynxbroker.cz
  7. Fio broker – web www.fio.cz
  8. Patria – web www.patria.cz

Co dále? Jak nakoupit ETF?

Po úspěšné registraci a ověření vaší identity je následné investování hračkou. Stačí si najít dané ETF, zvolit množství kupovaného investičního instrumentu a poté často jedním kliknutím produkt koupit. Nezapomínejte, že je velké množství ETF, které kopírují S&P 500. Některé jsou vedeny v dolarech, jiné v librách, jiné v eurech. Dále některé jsou akumulační, některé distribuční. U některých brokerů můžete nakupovat i zlomky akcií, tedy ETF a u jiných zase jen celé akcie a kusy ETF. Pro začátečníky je oblíbený broker Etoro nebo Trading212, protože má velmi hezké grafické a intuitivní rozhraní.

Obecně doporučujeme před svou první investicí vše řádně nastudovat, přečíst si několik článků, knížku nebo sledovat třeba české Youtubery:

Dále by Vás mohlo zajímat:

Tomáš Výborný

Tomáš Výborný

Redaktor Ing. Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v kategoriích jako finance, podnikání a bydlení.