Jak vypočítat složené úročení?

Chcete vědět, jak vypočítat složené úročení? Oblíbené jsou 3 aplikace na jejich výpočet, možností je ale více. Lidé dnes investují své úspory proto, aby hravě odolávali inflaci. Zatímco někoho to táhne pouze ke krátkodobému obchodování, jiný se rozhodl investovat dlouhodobě. V druhém případě se jedinci mohou setkat s takzvaným složeným úročením, které je velice významným pojmem. Setkat se s ním můžete i v bankách, pokud si pravidelně odkládáte jistou část příjmů na spořící účet nebo ve formě termínovaného vkladu. Co to ale vlastně je a jak složené úročení vypočítat?

Co je to složené úročení

Úroky plynoucí z úroků – přesně tak lze definovat složené úročení, které je zejména z dlouhodobého hlediska velice sympatickým zvýhodněním vašeho spoření či investování. Mluvíme o výrazném přilepšení, které bude benefitem kroku, pro který jste se rozhodli, a sice odkládat si peníze na stáří, pro děti nebo jenom proto, abyste vyhráli sváděnou bitvu se zmiňovanou inflací.

Samozřejmě se vše odráží od úrokové míry, která se udává za určité období (většinou za rok). Mluvíme o informaci říkající, jak se budou reálně vaše prostředky zhodnocovat. Na jejím výsledku má roli inflace. Čím větší inflace bude, tím menší úroková míra zvýhodnění se vás týká.

Složený úrok výpočet

Vraťme se ale ke složenému úročení. Jak si vypočítat zisk, který by z něj plynul? Nejsnazší formou je zadat si patřičné informace do online kalkulaček, kterých je plný internet. Zatímco některé vypočítají pouze složené, jiné i pásmové úročení.

Také lze provést výpočet v Excelu, kdy se využije speciální funkce FVSCHEDULE.

Spočítat složený úrok můžete i na webu:

Reálná úroková míra výpočet

Jakožto investora nebo člověka, který si spoří, vás ale zajímá i reálná úroková míra, které v rámci investování či naopak spoření dosáhnete. Jak již bylo zmíněno, velkou měrou ji ovlivňuje inflace a je proměnná (mění se rok co rok).

Vypočítat ji je velice snadné, stačí si od nominální úrokové míry odečíst míru inflace.

Dále by Vás mohlo zajímat:

Tomáš Výborný

Tomáš Výborný

Redaktor Ing. Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v kategoriích jako finance, podnikání a bydlení.