Jak investovat? Tipy pro začátečníky

Jelikož nikdo nechce, aby mu inflace snědla prakticky všechny dlouho střežené úspory, přemýšlíme nad investováním. Zatímco někdo neváhá a kupuje nemovitosti, jiní nemají tak velký obnos, aby si bytovou jednotku nebo rodinný domek určený k pronájmu mohli koupit. A tak zvažují kryptoměny, zlato nebo podílové fondy. Všechno to jsou dobré myšlenky, jenom pamatujte na jedno – nemějte na sobě růžové brýle. To je velice častá chyba, které se začátečníci dopouští. Aby bylo investování úspěšné, přinášíme vám řadu dalších tipů, které jistě oceníte. 

Trpělivost růže přináší 

Pokud stojíte na startovní čáře vaší investorské dráhy, měli byste se už od počátku pořádně opříst trpělivostí. Ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší, myslete na to i v tomto případě. Nečekejte žádné rychlé zisky, protože k nim obvykle nedochází. Spíše se na investování dívejte jako na dlouhodobou záležitost. 

Pokud hovoříme o investování kratším než na dobu deseti let, mluvíme spíše o spekulacích a obchodování. Nepleťte si tyto pojmy. 

Nakupujeme pravidelně, pokud nemáme čas na sledování trendů 

Nakupovat pravidelně – to je další tip pro začínající investory. Pokud nemáte dostatek času na sledování aktuálních trendů, doporučujeme nakupovat pravidelně takové akcie, které z dlouhodobého hlediska rostou a kvetou. Sázejte také na obory, kterým rozumíte a o které se aspoň sem, tam zajímáte a informujete. 

Nebojte se taky diverzifikovat své portfolio, čímž snížíte riziko možné ztráty. Diverzifikujeme nejen napříč sektory, ale také oblastmi a investiční strategií. 

V krize kupujeme nejvíce 

Jinými slovy kupujeme tehdy, kdy jsou akcie a jiné produkty levné. Nakupujeme tedy v období krize a těžíme poté se zisků, které nabydou takovou rychlostí, že ani nestihneme mrknout okem.  

Nebojte se investic do produktů, jež se nyní potýkají s červenými čísly. Mluvíme o příležitosti, kterou stačí chytit za pačesy. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.