Jak nakupovat, když potřebuju ušetřit?

Šetření je součást našich životů. Bohužel ukázalo se, že šetřit umí každý dvacátý Čech. V poslední době Češi dostali ve svých zaměstnáních přidáno, zřejmě kvůli aktuální zaměstnanecké krizi, pro Čechy to však byl signál ke stále většímu a nerozvážnému nakupování. Místo toho, abychom si dávali stranou to, co jsme dostali navíc, utrácíme hlava nehlava. Nemůžeme se potom divit tomu, že se dostáváme do situace, kdy jenom čekáme na výplatu s dvacetikorunou v kapse. Pokud se vám nyní stalo, že doslova čekáte na výplatu jako na smilování Boží, doporučujeme vám nakupovat s rozumem.

Nakupování patří k našim každodenním aktivitám. Denně potřebujeme nakupovat jídlo, které bude naší obživou pro následující den. Bohužel mnozí lidé nakupují nerozvážně, dokonce utrácí peníze za potraviny, které stejně nestihnou zkonzumovat nebo které jim dokonce nechutnají. Většinou se nechají zlákat slevou a kupují potraviny s vědomím, že to jistě někdo doma sní. Jenže nesní a potraviny se vyhazují. Představte si, kolik jste tímto způsobem vyhodili peněz? Ty by se vám najednou v době čekání na výplatu hodily. Jenže nejsou.

Abyste přežili do výplaty či případně ušetřili na horší časy, doporučujeme se řídit několika zásadami, přes které zkrátka nejede vlak.

Nenechejte se zlákat slevami

Jak jsme naznačili, slevy jsou hotové peklo. Mnozí lidé si myslí, že slevy nás dokážou zlákat jenom v obchodech s oblečením, ale to není pravda. Slevy nás dostanou zejména v obchodech s potravinami. Nakupovat ve slevách je sice skvělé a výhodné, nabádá to k tvorbě zásob, ale pokud vám do výplaty zbývá pár stovek na účtu, není nutné kupovat troje těstoviny jenom proto, že u nich byla padesátiprocentní sleva.

Neutrácejte za sladkosti

Zejména ti, kteří se málo hýbou a nejedí zdravě, potřebují do svého těla dostat energii jinak, a to pomocí sladkostí. Jenže sladkosti jsou to nejdražší na celém nákupu. Nakupte si je, ale v malém množství a za výhodnou cenu. Není třeba kupovat čokoládu Milka za čtyřicet korun, raději si kupte oplatek za čtyři koruny padesát.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.