Jak to letos udělat, abychom neprotopili víc, než je zvykem?

Topná sezona je v plném proudu, což znamená, že peníze za elektřinu doslova létají oknem. Než jste poprvé zatopili v krbu, museli jste zaplatit za kominíka, který provedl revizi komínu a kouřovodů, aby náhodou nedošlo k požáru, který je čím dál častějším jevem. Tím však výdaje za topení ani zdaleka neskončily. Nyní si to sice neuvědomujete, jelikož platíte zálohy každý měsíc, ale na konečném vyúčtování to půjde znát. Částka může být jen díky elektrickému nebo plynovému topení výrazně vyšší, než je zvykem.

Důvodem je zejména to, že se dodavatelé energií rozhodli výrazně zvyšovat ceny za plyn a elektřinu. Někteří lidé na to rychle zareagovali a rozhodli se změnit dodavatele energií, dokud byl ještě čas. Jenže nyní už času není nazbyt, což znamená, že si musím poradit sami. Ideální bude, když se odnaučíme všem našim zlozvykům, které nás provází topnou sezonou.

Netopte panu Bohu do oken

Nedávné průzkumy ukázaly, že lidé mají v době topné sezony v domech přetopeno. Někteří však snižují teplotu v domácnosti tak, že otevřou na několik dlouhých hodin okna. To však znamená, že topí takzvaně panu Bohu do oken. V lidovém překladu to znamená, že vyhazují peníze oknem.

Občasné větrání je samozřejmě potřeba i v zimě, ovšem pokud je dlouhodobě v místnosti horko, je třeba topení ztlumit, nikoli poslat teplo ven.

Netopte do závěsů

Mnozí lidé mají přes topení dané závěsy, které jsou elegantním bytovým doplňkem. Pokud však chcete vytopit pořádně místnosti a nechcete, aby topení jelo na plno, je třeba záclony dát stranou, jen tak zajistíte, že teplo zahalí interiér i při nižších stupních.

Pořiďte si termostat

Neustálé vypínání a zapínání topení nám jen krade peníze z peněženky. Stejně tak jsme o peníze okrádáni i tehdy, kdy jsme v práci a topení funguje na plno. Pořiďte si tedy termostat, který v době vaší nepřítomnosti udrží teplotu na minimu, ale zhruba dvě hodiny před vaším příchodem místnosti v domě krásně vyhřeje.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.