Jak začít investovat? Pomocnou ruku podávají knižní tituly 

Začátek investování by člověka mohl rapidně vyřadit ze hry. Investor se totiž poprvé dotkne praxe a ta není taková, jakou ji růžové brýle sídlící na nose vykreslovaly. Abyste se však nepříjemnému překvapení vyhnuli, měli byste se pustit do čtení knih. Naštěstí o investování toho bylo napsáno mnoho. Pojďme si zmínit takové knižní tituly, které se vám doslova vryjí pod kůži a přinesou kýžené zisky.  

Inteligentní investor 

Mezi vůbec nejlepší investiční knižní tituly, jaké kdy byly napsány, patří i Inteligentní investor, kterou i sám Warren Buffett označil za zdaleka nejlepší knihu o investování, která byla kdy napsána. I když se jedná o poměrně objemný výtisk, člověk získá nejen poznatky z praxe, ale bude uveden na investiční trh tak, jak uveden být má. Žádné růžové brýle, pouze holé skutečnosti.  

Nejvíce se zde mluví o takzvaném hodnotovém investování, které je založené na vyhledávání aktiv, jejichž tržní cena se nachází pod jejich vnitřní hodnotě. Kniha nám ukazuje, jakých chyb se můžeme vyvarovat, jak úspěšně sestavit strategie a další.  

Nejbohatší muž v Babyloně 

Nejbohatší muž v Babyloně – na druhou stranu poměrně tenká knížečka, která vyšla už v roce 1926. Přečtenou ji budete mít za pár hodin. Jedná se o jednu z nejslavnějších knih o bohatství a také finanční prosperitě vůbec, která vše ukazuje na bohatých jedincích v egyptském Babyloně.  

Dokonce se v knize nachází přesné příklady toho, jak na finance, jak peníze vydělat, jak je udržet a jak je následně rozmnožit neboli investovat.  

Akciové investice 

Pakliže vás lákají pouze tradiční akcie a žádné fondy, za přečtení stojí kniha Akciové investice, kterou má na svém kontě Daniel Gladiš. Mluvíme o knize, ve které se nachází řada konkrétních případů z praxe, na kterých se můžete hezky učit investovat a vytvářet vlastní investiční proces.  

Zmiňují se zde ale i rizika investování, takzvaný kruh kompetencí a samozřejmě i bezpečnostní polštář, inflace nebo co je to dobrá společnost a jak ji poznat či kde ji hledat. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.