Jak investovat do komodit a co to vlastně je 

V době, kdy člověk neví, co přijde zítra se vyplatí mít peníze odložené stranou, kam na ně nebudeme jen tak moct, ale stejně budeme vědět, že jsou tu s námi. Mnoho začínajících investorů si však pokládá otázku, do čeho konkrétně vložit své dlouho spořené finance? Nabízí se sice kryptoměny slibující poměrně velké zvýhodnění, na druhou stranu jsou ve hře také komodity. Jenže co to komodity vlastně jsou? A jak do nich případně investovat? 

Co jsou to komodity? 

Za komodity považujeme surové materiály, do kterých se investuje. Jsou to například cenné nebo průmyslové kovy. Nejsou to tedy akcie, kdy se prodává pouze podíl společnosti, ale jsou to skutečně surové materiály.  

Pokud bychom se na komodity podívali z pohledu dávné minulosti, řekneme, že jsou tím nejstarším finančním trhu, na kterém se investuje. Přece jenom za komoditní trh můžeme označit také dobu, kdy lidé využívali jako formu platidla hliněné destičky.  

U hliněných destiček naštěstí nezůstalo, komoditní obchodování a posléze také investování se dále rozvíjelo a vyvíjelo, až vznikl jeden z nejvýznamnějších obchodních trhů pod názvem CME Group. Burza je dodnes velmi oblíbená, a to nejen mezi investory, ale také u velkých finančních společností, případně také u spekulantů, kteří rádi přemýšlí nad vývojem cen surových materiálů.  

Jak investovat do komodit 

Anebo jak s nimi obchodovat. V současné době existuje vícero způsobů, jak s nimi můžete nakládat. Samozřejmě je stále ve hře tradiční obchodování přes termínované kontrakty a opce. Nejoblíbenějším nástrojem jsou však takzvané CFD kontrakty, případně také ETF fondy.  

Zatímco CFD kontrakty jsou deriváty považované za efektivní nástroj pro obchodování s komoditami, ETF fondy jsou ve skutečnosti akcie společností, jejichž byznys a komoditách stojí. Mluvíme tedy v tomto případě o nepřímém obchodování s komoditami, pakliže se pro ETF fondy rozhodnete. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.