Malometrážní byty jako nejatraktivnější investice

Uvažujete nad tím, že budete své úspory investovat? Není to vůbec zlý nápad. Na spořících účtech by se vám sice dostalo malého zvýhodnění, ale investice třeba do nemovitostí je daleko lepší. Zisky budou vyšší, i když tedy investice do nemovitostí je krapet riskantní záležitost. Přesto je investice hlavně do malometrážních bytů velmi atraktivní a lidé dvakrát neváhají.  

Proč lidé investují právě do malometrážních bytů? 

Nabízí se otázka, proč jsou právě malometrážní byty tak atraktivní, proč nejsou atraktivní zcela jiné byty nebo nemovitosti. Důvodem je hlavně jejich demografický vývoj. Lidé se zkrátka stěhují do velkých českých metropolí a do velkých měst, mají tam nabídky práce, mají tam školy. Potřebují zkrátka bydlení, nemají z počátku dostatek peněz, aby si svůj vlastní dům koupili a zařídili. Jsou rádi, když mohou dát každý měsíc do kupy nájemné. Navíc dnes lidé oddalují sňatek, nechtějí se vázat a vlastní nemovitost je opravdu obrovský závazek.  

Samozřejmě se mezi lidmi najdou i takoví, kteří vlastně nechtějí vlastní bydlení a je pro ně vhodnější žít v pronájmu. Takovými lidmi jsou například studenti, cizinci nebo také mladí lidé, kteří mají život ještě před sebou.  

Pronájem jako skvělý přivýdělek 

Díky nedávnému zpřísnění podmínek pro poskytnutí hypotečního úvěru si řada lidí najednou nemůže dovolit vlastní bydlení. Toho ostatně využili ti, kteří si hypotéku vzít mohou. Začali nemovitosti kupovat a nabízet pronájem v obrovských výších. To však má zanedlouho spadnout, lidé nejsou ochotni dávat dvacet tisíc korun jenom za drobný dvoupokojový byt.  

Nicméně nájem je určitě skvělý přivýdělek. Je to spíše snadný přivýdělek, který člověku nijak nebere drahocenný čas. 

Jaké lokality jsou nejatraktivnější? 

K nejatraktivnějším lokalitám, kde koupit nemovitost, patří rozhodně velká města, jako je Praha nebo Brno. Vyplatí se však koupit byt i v jiných univerzitních městech, jako je Ostrava nebo třeba Zlín. Ve Zlínském kraji však nejvíce roste cena nemovitostí. 

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.