Mýtus nebo fakt? Rozpoznáváme výroky týkající se Bitcoinu

Kryptoměny vám jistě nemusíme dlouho představovat. Jedná se o virtuální měny, které si lidé těží z pohodlí domova. V současné době je populární hlavně jedna kryptoměna, kterou znáte pod jménem Bitcoin. Jedná se o vůbec nejznámější a také nejoblíbenější kryptoměnu, která se těží. Její příběh je známý stejně dobře jako příběh samotné civilizace. I když je atraktivní až v posledních letech, existuje už opravdu dlouhá léta.  

Kolem Bitcoinů se však točí celá řada mýtů. Někdo zkrátka vypustí jistý výrok, který se bez ověření šíří lidstvem dál a dál. Nabízí se proto otázka, co je z dostupných informací o Bitcoinu fakt a co je naopak mýtus? 

Bitcoiny se kradou 

To je omyl. Nejsou to klasické peníze, které vám někdo může ukrást z peněženky. Bitcoiny jsou chráněné asymetrickou kryptografií. Přístup k nim má tedy jenom ten, kdo má k nim privátní klíče. Právě vlastnictvím takzvaného privátního klíče člověk dokazuje, že má právo Bitcoin utratit.  

Samozřejmě o Bitcoiny můžete přijít, ovšem ne krádeží. O tuto kryptoměnu můžete přijít tak, že budete třeba špatně zacházet s privátními klíči. Pokud s nimi budete špatně zacházet, může se k vaší virtuální měně dostat někdo jiný. Například hackeři mohou být hrozbou.  

Bitcoiny se kupují celé, ne po částech 

To je omyl, který ve svých hlavách nosí hlavně nováčci na tomto poli. Pravdou je, že ne Bitcoiny si nemusíte kupovat v celku, stačí si koupit jen jednu část Bitcoinu. Tato kryptoměna je totiž dělitelná na sto milionů částí. Můžete si tedy kopit opravdu jen libovolně velkou část této kryptoměny. Nejmenším jednotkám Bitcoinu se říká satoshi.  

Těžba Bitcoinu je nelegální 

V každé zemi je nelegální něco jiného. Je sice pravdou, že lidé se snaží kryptoměny zdanit, ale zatím nikde není přímo těžba Bitcoinu nelegální. Třeba v Afghánistánu pomáhá Bitcoin ženám oprostit se od zdejšího tvrdého režimu. 

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.