Ministerstvo financí splatilo rekordní částku!

Ve světě financí se toho děje skutečně hodně. Není se čemu divit, vždyť je nový rok a ten pokaždé přichází ve znamení změn. Pokud jste i vy zaregistrovali nějaké změny, je to dobře, aspoň vás zanedlouho nic nepřekvapí. Nicméně pojďme se zaměřit ještě na jednu věc, která se stala koncem loňského roku. A sice pojďme si říct o rekordní splátce ministerstva financí.

To, že jsme zadluženou zemí, ví snad každý. Náš dluh se neustále zvyšuje, ministerstva i vláda se neustále snaží o to, aby se dluh snižoval, ale místo toho se spíše neustále zadlužujeme. Naštěstí jsme se hlavně ke konci loňského roku rozhodli, že tento dluh začneme i splácet, ať jdeme do Nového roku s trochu lepším svědomím. A tak jsme uskutečnili tu největší splátku.

Jak velká tato splátka byla?

Těsně před koncem roku jsme se rozhodli zaplatit rekordních devadesát miliard korun. Jednalo se o splátku státních dluhopisů, které se prodaly na finančních trzích ještě předtím, než vypukla finanční krize v dubnu před deseti lety. Podle všeho se jedná skutečně o rekordní jednorázovou splátku dluhopisů, jakou svět ještě neviděl.

Více o splácených dluhopisech:

Dluhopisy, které jsme aktuálně splatily, byly úročeny zhruba čtyřmi procenty ročně, tudíž roční náklady ministerstva financí činily necelé čtyři miliardy korun (konkrétně a přesně se jednalo o 3,9 miliardy korun. Jenom během prvního čtvrtletí jsme si půjčili na trzích více jak sto deset miliard korun, u nichž byl průměrný úrok zhruba 0,17 procent. Podle všeho jsme využili intervencí České národní banky, abychom splatili splátku, která se skutečně vyšplhala k neuvěřitelným devadesáti miliardám korun.

Loňský rok se však vcelku nesl ve znamení splátek. Ministerstvo financí totiž splatilo další dluhopisy i mnohé pokladniční poukázky, které byly zhruba ve výši 170 miliard korun.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.