Věděli jste, že se Babiš rozhodl zdanit své dluhopisy?

I když je další rok, lidé jsou stále nespokojeni s výsledky voleb do parlamentu, které se udály na podzim loňského roku. Na plné čáře bohužel vyhrálo ANO a společně s ním i Andrej Babiš, druhý nejbohatší Čech, který ještě do té doby čelil zatykači, který byl zrušen po zvolení do funkce, protože získal imunitu. Babiš není mezi lidmi zrovna nejoblíbenější – je třeba uznat, že v hlavě rozhodně něco má, že umí používat mozek, ale na druhou stranu okrádá, kde se dá. Samozřejmě je to věc názoru.

Pokud sledujete trh s dluhopisy, možná jste zaregistrovali titulek, že Babiš zdanil své dluhopisy. Je to pravda nebo je to jenom tah, jak získat lidi na svou stranu, jak jim ukázat, že je Babiš jedním z nás? Pojďme se na toto téma podívat z blízka.

Návrh vytáhl ve sněmovně

Před pár měsíci tehdy ještě ministr financí Andrej Babiš vytáhl ve sněmovně návrh, že by se mohly zdanit korunové dluhopisy, které vydal v roce 2012 právě jeho Agrofert. O této kauze jste už určitě slyšeli – mělo se jednat o korunové dluhopisy v hodnotě tří miliard korun.

Babiš tak tímto krokem učinil dvě koupi – ve dvou várkách si koupil polovinu z těchto korunových dluhopisů, což mu každým rokem vynese zhruba devadesát milionů korun.

Samozřejmě byl návrh schválen

Babiš určitě moc dobře vědět, proč si s tímto krokem počkal tak dlouhou dobu. Byly sice povzneseny výtky, které se týkaly právě toho, že měl být návrh povznesen dříve, ale Babiš určitě věděl, proč má tento návrh vznést právě v tu chvíli, kdy vznesl. Jak jsme již zmínili, sice to není nejčestnější člověk a sice je to do jisté míry zloděj a lhář, ale na druhou stranu nemá v hlavě prázdno a to, co má v hlavě, umí použít.

Vláda tedy samozřejmě na druhý den návrh schválila a danit by se mělo právě od letošního roku. Jsme tedy zvědaví, jestli si bude za zdaněním svých dluhopisů stále stát.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.