Newyorský Hotel Plaza je na prodej. Zájemce nabízí kryptoměnu

Kdo by neznal legendární newyorský Hotel Plaza, který je známý především díky typickému vánočnímu filmu Sám doma. Právě ve druhém pokračování fenomenálně úspěšného snímku se objevil tento legendární hotel, který je však nyní na prodej. Proč se tato ikona celého centra New Yorku prodává a je už nějaká nabídka?

Kromě legendárního filmu Sám doma s Macaulay Culkinem v hlavní roli si hotel zahrál i v mnoha jiných hollywoodských snímcích. Tento legendární hotel se stal útočištěm mnoha investorů a během osmdesáti let změnil svého majitele pětkrát. Nyní je opět na prodej.

Tedy abychom byli přesní – na prodej je tento hotel už nějaký ten pátek. Indická investiční společnost Sahara India Pariwar ho dala na prodej v polovině minulého roku, ale až nyní se schyluje k vážné nabídce, která se však bude platit kryptoměnou.

Jaká byla nabídka kupce?

Hotel má již svého vytipovaného kupce, i když k samotnému prodeji zatím nedošlo. Firma Chimera měla údajně za hotel nabídnout necelých sedm set milionů dolarů, tedy něco kolem čtrnácti miliard korun. Co je však důležité zmínit, je to, že 375 milionů dolarů se mělo vyplatit ve vydané kryptoměně, která se nazývá Plaza Token.

Bohužel nyní zájem ze strany současných majitelů poklesl. Nabídka předtím přišla v době, kdy kryptoměny byly výhodné a silné, bohužel nyní jim vládne krize, která zapříčinila to, že stovky milionů by si firma nemohla vybrat.

Uskuteční se prodej či nikoliv?

Zatím není jisté, jestli tedy k prodeji dojde či nikoliv. Ať už se však stane cokoliv, je to opět jistý signál, že kryptoměny mohou ovládnout náš svět peněz. Vše započalo koupí bytu v Praze za kryptoměny, nyní se za kryptoměnu kupují i hotely. Co přijde dál?

Více o Hotelu Plaza:

Jak jsme zmínili, za osmdesát let Hotel Plaza pětkrát vyměnil svého majitele. Hotel byl několikrát rekonstruován, změnil své jméno i způsob fungování, dokonce prošel i mnoha krachy, což by člověk o takto známém a velkolepém hotelu neřekl. Mnohé investiční společnost si tak na jednom hotelu dost vylámali zuby.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.