Co je nového ve světě dluhopisů?

O svět dluhopisů se v současné době zajímá mnoho z nás. Je to možná kvůli tomu, že je to poměrně bezpečná investice, které se lidé nemusí až tolik bát. Pokud zvažujete investování, pak vám doporučujeme investovat právě do dluhopisů, které jsou pro začátek to nejlepší, to nejjednodušší a hlavně to nejvíce bezpečné. Později se samozřejmě můžete „více rozjet“ a můžete se pustit do investování v podobě podílových fondů nebo podobných investic. Než se však pustíte do světa dluhopisů, je třeba vědět, co se v tomto světě děje. Tady je pár aktuálních novinek.

Stejně jako ve světě financí, tak i ve světě dluhopisů se neustále něco děje. S dluhopisy se aktuálně obchoduje mnohem více než kdysi. Neustále se firmy rozprodávají, neustále hledají investory, protože peněz je málo a právě na tomto trhu se peníze neustále točí.

Pojďme si říct o těch nejaktuálnějších novinkách v tomto světě.

Španělsko prodalo miliardové dluhopisy

Jednou ze zemí, která se poměrně vyjímá na kapitálovém trhu, je i Španělsko, které se aktuálně chlubí tím, že prodalo státní dluhopisy za skoro pět miliard eur! Jedná se o zhruba sto dvacet miliard korun, pokud bychom to měli přepočítat na naši měnu. Podle všeho se jednalo o obchod, který vyšel přesně podle plánů. Přesně se plánovalo prodat tolik dluhopisů, kolik se prodalo, a přesně za takovou částku, za jakou se dluhopisy prodaly.

I Rumunsko prodalo dluhopisy za miliardy

Pozadu nezůstává ani Rumunsko, které aktuálně prodalo dluhopisy za více jak dvě a půl miliardy korun. Zde tento obchod dokonce překonal očekávání! Sice je Rumunsko na kapitálovém trhu poměrně aktivní zemí, ovšem takový úspěch neočekávali ani ti nejlepší znalci a odborníci.

Konkrétně se prodaly státní dluhopisy s ročním úrokem, který se pohyboval v průměru kolem tří a půl procenta. Zájem investorů byl skutečně obrovský, proto bychom se nedivili, kdyby Rumunsko přišlo s další nabídkou.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.