Poptávka po nemovitostech aktuálně 

Nemovitostní trh se konečně po několika dlouhých měsících začíná pořádně proměňovat. Zatímco v uplynulých letech ceny nemovitostí rostly do svých rekordních výšin, nyní to vypadá, že realitní trh čeká ochlazení. Zapříčiněno je to především nižší poptávkou, která vyplývá z aktuální ekonomické situace, rostoucí inflace, drahých energií a pohonných hmot a samozřejmě z blížící se recese, která může minimálně po nějaký čas snížit výdaje českých domácností.  

Jaké jsou aktuálně v Brně? 

Pojďme se podívat na to, jak to aktuálně vypadá na realitním trhu například v Brně. Společně s Prahou se zdejší trh jeví z pohledu investičního i osobního jako nejlepší lokalita, poptávka po nemovitostech zde byla opravdu výrazná. Ovšem i zde se eviduje jemné ochlazení, i když to největší má ještě přijít.  

Z posledních průzkumů vyplývá, že největší zájem je stále o malé byty, které jsou zhruba ve velikosti 2kk nebo 2+1. O byty větší, konkrétně o byty ve velikosti 3+1 a větší už takový zájem není, i když se nakonec ona cena nepohybuje tak příliš vysoko v porovnání s menšími bytovými jednotkami.  

O co je však nejmenší zájem, tak je výstavba vlastních nemovitostí, což je způsobeno pravděpodobně nejen problematickým získáváním hypotéky, ale také drahým stavebním materiálem, což vede k rapidnímu prodražení firmy.  

Brno bez rodinných domů 

Co by však také bylo žádané, ale co je podle posledních průzkumů nedostatkovým zbožím jsou rodinné domy. Ty jsou velmi žádané, hlavně pokud jsou dispozičně větší, ale bohužel se na území moravské metropole nachází hlavně takové, do kterých je nutné investovat. Jsou totiž z devadesátých let a aby se snížila minimálně energetická náročnost, musí se někdy jemné, někdy větší stavební úpravy provést.  

Nejoblíbenější a nejžádanější jsou nemovitosti v takzvané Masarykově čtvrti a na Černém poli. Tyto lokality můžeme v Brně přiřadit až k luxusním. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.