Potřebujete si vybrat peníze? U pokladen můžete vybrat i tři tisíce

Žijeme v době, kdy platíme většinou bezkontaktně, tedy platebními kartami. Najdou se však situace, v nichž si musíme peníze vybrat z bankovního konta. K této aktivitě používáme bankomaty, na které však ve většině případů ani nenarazíme. Nevyskytují se všude, což je někdy velký problém. O bankomatech se obecně tvrdí, že se buď nenachází na místě vůbec, nebo se nachází v tak velkém množství, že jsou až zbytečné. Ostatně když se náhodou stane, že bankomat nebudete mít po ruce, můžete využít takzvanou službu cashback, což je vybírání peněz u pokladen obchodů.

Jedná se o službu, která zatím není ještě využívána tak hojně, jak si lidé mysleli, že se bude využívat. Lidé stále věří spíše bankomatům než pokladnám. Navíc u pokladen si ještě donedávna lidé mohli vybrat pár stovek korun, což bylo mnohdy velice málo. Od začátku července však tato služba prošla velkou změnou. Rozhodlo se, že se bude moct u pokladny vybrat až tři tisíce korun. Podle odborníků by mělo dojít k zatraktivnění služby.

Kolik jsme si mohli vybrat dříve a kolik dnes

Jak jsme zmínili, služba cashback je službou, která umožňuje vybírat peníze z pokladny obchodů při placení kartou. Ještě do června jsme si však mohli vybrat pouze patnáct stovek, což bylo pro mnohé situace velice málo. Nyní se však limit zvedl, a to na zmiňované tři tisíce korun. Lze to však při útratě nad tři sta korun.

Někteří platební karty však budou umožňovat výběr z karty při nákupu v jakékoli výši.

Kdy se cashback do Česka dostal?

I když lidé možná neznají tuto službu, služba se na českém trhu objevila už před dvanácti lety. Jelikož o ní lidé stále neví, je zjevné, že není služba příliš atraktivní. Mnozí odborníci se domnívali, že přijde jakýsi boom a že cashback získá na popularitě, jenže ono se to nestalo. Nyní je další možnost, že se caschback stane populárním.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.