Rady pro bezpečné investování

Přemýšlíte nad tím, že své úspory, které jste si do nynějška ještě schovávali pod polštář, budete do něčeho investovat? To je rozhodně skvělý nápad. Jen tedy mějte na paměti, že svět investování může být zrádný. Lidé si myslí, že když budou do něčeho investovat, automaticky je budou čekat vysoké zisky. Ve světě investic však platí, že čím větší riziko, tím větší zisky. Jenže začínající investoři neradi jdou do velkého rizika, mají raději bezpečnější investice, které však nepřináší vysoké zisky nebo takové zisky, o jakých začínající investoři sní.  

Pokud se chcete nahrnout do světa investování, měli byste si o tomto světě něco zjistit. Pro začátečníky je totiž tento svět velice zrádný, je třeba si hlavně sundat růžové brýle z očí. To je však jen jedna rada z mnoha, kterou pro vás máme.  

Nikdy neinvestujte do toho, čemu nerozumíte nebo co nechápete 

I když vám lidé říkají, ať do dané věci investujete, tak to nedělejte, pokud dané investici nerozumíte nebo pokud nechápete princip produktu. Stejně tak se nenechejte strhnout davem. Pokud dav investuje do dané věci, ale vy jí nerozumíte, opravdu od ní dejte ruce pryč. Mohli byste se spálit. Jen člověk, který je o daném produktu přesvědčený, do něj taky může investovat.  

Dodržujte takzvaný investiční horizont 

Další radou je to, ať dodržujete takzvaný investiční horizont. Je třeba si investiční horizont zvolit a následně ho dodržovat. Pokud nejste dostatečně psychicky silní a disciplinovaní držet jakousi stanovenou délku trvání investice, pak nejste stavění pro svět investic. Ve světě investic jsou tvrdí hráči, kteří mezi sebe vtáhnou jen stejně psychicky silné osobnosti.  

Nesázejte vše na jednu kartu 

Aneb buďte takzvaně diverzifikovaní. Své úspory si raději rozhoďte mezi několik investic, když se jedna nevydaří, vydařit se mohou jiné. Rozhodně nikdy nesázejte všechno na jednu kartu.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.