Pole nebo les se jeví jako nejlepší investice pro příští rok 

S propuknutou recesí se většina investorů ptá, jestli a do čeho se má investovat po překlenutí roku. Naštěstí investování nemusíte dávat vale, nějaké investiční instrumenty si najdou do vašeho portfolia cestu. Sice se raději vzdalte od akcií, které mohou vlivem společností nacházejících se v recesi ještě pořádně klesat, ale pole nebo lesy jsou zase z investičního hlediska velmi atraktivní.  

Majetkem krytá aktiva 

Polím nebo lesům se říká takzvaně majetkem krytá aktiva. Pokud se potřebujete nyní zajistit v nejisté době, vlastnit takové nemovitosti (nebo lépe řečeno pozemky) je rozhodně dobrý nápad. Je zde totiž velká pravděpodobnost, že budou držitelem hodnoty a že u nich cena bude případně (i po nějakém krátkodobém poklesu) růst.  

Stejně tak přichází v potaz dobře zavedené společnosti, ve kterých byste si koupili jejich podíl. Musí být však nejen svým obchodním, ale také výrobním modelem tak postavené, že budou fungovat i za jakýchkoli podmínek.  

Pokud však chcete jít do něčeho s nižším rizikem, pak jsou právě zmiňované pole nebo lesy tím pravým.  

Místo v investičních portfoliích má také zlato 

Kromě lesů nebo polí má své místo v investičních portfoliích také zlato, tedy spíše celkově drahé kovy. V současné nejisté době, kterou můžeme nazvat až krizí se drahým kovům daří velmi dobře. Jsou držitelem hodnoty a paradoxně ve chvíli, kdy se všem ostatním nedaří, zlato na své hodnotě roste.  

Když se na zlato navíc podíváme z dlouhodobého hlediska a když také nahlédneme do minulosti, můžeme konstatovat, že mají lidé k němu i do jisté míry emoční vztah. Z investičního hlediska i z tohoto důvodu působí velmi smysluplně s velkým a výrazným růstovým potenciálem.  

V minulosti se dokonce tisknutí peněz odvíjelo od toho, jaké bylo množství zlata. Zlato totiž fungovalo jako ochrana před inflací a peníze v něm musely mít oporu. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.