Rumunsko upsalo dluhopisy v neskutečné částce! V jaké?

Svět investicí je dnes poměrně známý a hrne se do něj čím dál více lidí. Je nutné poznamenat, že se však v současné době hovoří nejen o velice výhodném investování do zlata nebo do ropy, ale hlavně se probíhají dluhopisy. Řada zemí světa se totiž rozhodla vstoupit na kapitálový trh s ne zrovna malými penězi, které jsou v dluhopisech obsaženy.

Mezi aktuální novinky ve světě dluhopisů se rozhodně řadí to, že naše státní dluhopisy neustále zdražují. Pokud bychom se však měli zabývat zahraničními státy, pak je nutné zmínit Čínu, která se po neuvěřitelných třinácti letech rozhodla pro dolarové dluhopisy. Za zmínku stojí však hlavně Rumunsko, kterému se podařilo prodat dluhopisy za zhruba dvě celé šest miliardy.

O jaké dluhopisy se jedná a čekal někdo tak skvělý prodej či nikoliv?

Rumunsko v nedávné době udělalo prodej roku. Podařilo se mu totiž prodat státní dluhopisy (konkrétně ty sedmileté s ročním úrokem skoro tři a půl procenta) v přepočtu za dvě celé šest miliardy korun. Nikdo rozhodně nečekal, že se tato částka vyšplhá až tak vysoko. Zájem všech investorů doslova překonal očekávání. Dokonce i samo rumunské ministerstvo financí bylo překvapeno, ale samozřejmě mile.

Rumunsko a jeho současná pozice na kapitálovém trhu

Kapitálový trh je dnes poměrně hojně využíván různými zeměmi – velice aktivně se však přidává právě Rumunsko. Pokud bychom nepočítali tento skvělý prodej sedmiletých dluhopisům, pak prodej předtím se jim povedl taky skvěle. Průměrné úroky na tehdejších dluhopisech sahají skoro ke třem a půl procentům.

Pokud by vás zajímal celkový objem rumunského dluhu za letošní rok, pak bychom se dostali k číslu devadesát miliard. Z toho však pětaosmdesát miliard korun jsou dluhopisy, které jsou emitované v domácí měně, a dalších šest miliard těchto dluhopisů je emitovaných v eurech.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.