Vyberte správně svého investičního makléře

Svět investování je v dnešní době otevřen opravdu každému. Lidé si do tohoto světa chodí s tím, že chtějí zvýhodnit své úspory, což je samozřejmě dobře, protože jinde nejspíše tak dobře své úspory nezvýhodní. Je nutné podotknout, že ve světě investicí se však můžeme i spálit, a to hlavně tehdy, pokud si vybereme špatného a neférového investičního makléře, kterému se rozhodneme bezhlavě, přesto i naivně důvěřovat.

Jestliže jste se rozhodli investovat, musíte dbát na to, aby daná investice opravdu stála za to. Aby však taková investice stála za to, nemůžete se svěřit do rukou prvnímu člověku, který vám přijde do cesty. Hlavně je to chyba tehdy, pokud navíc nemáte dostatek znalostí.

Jak si tedy vybrat dobrého investičního makléře?

Pokud se rozhodnete svěřit se do rukou odborníků, nenaleťte hned na první kost, která se vám nabídne. Dělejte drahoty a rozhodujte se uvážlivě, protože přece jenom přijdete jinak o své peníze, nikoliv o ty makléřovy.

Vždy dbejte na pozitivní reference, které jsou základem. Komu jinému se dá plně důvěřovat, než tomu, kdo má s daným člověkem nějaké zkušenosti. Čím víc kladných recenzí, tím lépe. Ovšem pročtěte si je – ne, že se jenom podíváte na počet referencí a poměr kladných a negativních názorů. Vše je nutné si pročíst, protože někteří to dělají tak, že poprosí své známé, aby napsali jedině kladnou referenci. Tu však v davu názorů rozhodně poznáte.

Dbejte i na první dojem!

Při poznání makléře osobně dbejte i na první dojem, který je taky poměrně důležitý. Věřte své intuici, protože ta vás rozhodně nikdy nezklame. Pokud máte z vašeho možného makléře špatný pocit, raději jděte od spolupráce dál, i kdybyste tak přišli o poměrně dobrého společníka. Raději být stoprocentně přesvědčen, než se hrnout do něčeho, čemu (nebo spíše komu) se nevěří a nedůvěřuje.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.