Svět investic a nesmysly, kterým mnozí slepě věří 

Na sociálních sítích trávíme skutečně ohromné množství času. A mnohdy jsme veškerým obsahem zde tolik pohlcení, že zapomínáme na jedno – na svou vlastní úvahu. Zkrátka a dobře slepě čteme věty, které nám mnohé profily na sítích poskytují a zapomínáme nad nimi uvažovat. Bohužel mnohé nesmysly, o nichž se zde můžeme dočíst, se týkají investic a tím, že jim slepě věříme, nás můžou dostat do nepříjemných situací. Například do chvil, kdy přijdeme o dlouho střádané peníze, které vlivem víry v nesmysly investujeme do špatných věcí. 

Investování = finanční nezávislost pro všechny 

Ano, je sice pravdou, že investování může člověku přinést dlouho kýženou finanční nezávislost, ale neznamená to, že je to automatický dopad. Kdepak. Investování vyžaduje jistou míru sebereflexe, o tom se ale nikde nepíše. Zejména z počátku je nutné si zjišťovat více informací o kroku, ke kterému jste se rozhodli. Nejedná se o cestu růžovou zahradou, o své peníze můžete skutečně přijít dřív, než byste finanční nezávislosti dosáhli.  

Investování samozřejmě je pro každého, ale najít si ideální investici, to není zrovna snadná věc. Zatímco někdo se tomu může věnovat a hledat příležitosti, jiný oceňuje, že může jet řada věcí na autopilota. 

Investování je snadné, zvládne to každý 

Tím se dostáváme k další myšlence, respektive nesmyslu, který na sociálních sítích koluje. A tím je, že investování je snadné. Není. Vyžaduje jistou míru vědomostí a také touhu se neustále učit (a to i v případě, že necháte tuto stránku někomu, kdo se vám o ni bude starat, viz nějaký investiční specialista, poradce).  

Každý investor si navíc musí uvědomit, že svět investic je neustále měnící se. Mění se volatilita, likvidita, také fundamenty. Že ani jednomu pojmu nerozumíte? Je načase se začít vzdělávat. 

Kryptoměny jsou nejlepší 

Ano, i to vám řada lidí může tvrdit. A stejně jako řada jiných investic, i kryptoměny mají své výhody a nevýhody. Pro řadu lidí je to však pouze předmět spekulace, na kterém lze krátkodobě vytěžit, ale také můžete markantně ztratit. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.