Tipy, jak mít své finance pod kontrolou

Předvánoční shon a čas se nám rapidně vyřádil na našich financích. Lidé opět nedokázali přestat nakupovat dárky pro své nejbližší, chtěli jim neustále něco kupovat, najednou však byli doslova bez peněz. Opravdu nejeden Čech se během předvánočního nakupování zadlužil nebo se dostal do finanční tísně, z níž se nyní jen tak snadno nevymotá, bohužel. V současné době drtivá většina lidí má jedno jediné předsevzetí, a sice dát si své finance pod kontrolu, opět si je shromáždit a tentokrát s nimi dobře hospodařit. Máme pro vás několik tipů, jak toho dosáhnout.

Opravdu se letos ve velkém množství novoročních předsevzetí našla také ta, která říkala, že si musí dát člověk finance zase do pořádku. Letos se dokonce jednalo o daleko častější předsevzetí než to, že

člověk musí zhubnout povánoční kila, což je každým rokem velmi časté předsevzetí. Pokud jste si také dali za úkol postarat se o své finance a opět si dát peníze do pořádku, máme pro vás pár tipů, jak s nimi letos lépe hospodařit.

Máte finanční plán?

Klíčovým pomocníkem je takzvaný finanční plán, která vám pomůže zachovat si nadhled nad svými financemi. Finanční plán si může sestavit opravdu každý, není na tom nic těžkého. K tomu patří také rodinné účetnictví, které je dobré si vést. Spočítejte si tedy veškeré výdaje, které máte, z nich také zjistíte, kde konkrétně můžete ušetřit a kolik jste vůbec schopní měsíčně ušetřit. Do rodinného účetnictví si také zakomponujte platby, které máte platit každý měsíc. Takzvané pravidelné platby si taktéž spočítejte a vyhraďte si na ně finance. Trvalými platbami myslíme například platby za elektřinu, telefon, internet nebo také platby za kreditní karty.

Další tipy, jak hospodařit s penězi

• Vždycky mějte rezervu. Rezerva je tu pro všechny náhlé výdaje, na které běžně nemáte na účtu peníze. Rezervy bohužel má málokterý člověk, v tomto případě se opravdu přidejte k menšině.

• Nepůjčujte si krátkodobě třeba na jídlo, půjčky jsou tu pro chvíle, kdy si potřebujeme půjčit na bydlení nebo k investování, nejsou tu na naše každodenní potřeby.

• Vyhněte se kreditním kartám, které jsou s kontokorentem opravdu nejdražší na trhu.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.