Jak je na tom aktuálně hypotéka?

V současné době se při neustále rostoucích cenách nájemného řada lidí rozhoduje vzít si hypotéku. Přece jenom raději budou platit svou vlastní hypotéku, než aby platili někomu jinému do kapsy. Při dobré domluvě na pobočkách banky se mnohdy domluví na přijatelných splátkách, díky kterým se mnohdy splatí hypotéka poměrně rychle.

Jenže pokud si myslíte, že to s hypotékou bude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát, tak to už dávno tak není. Tedy hlavně nyní, co se do všeho vložila Česká národní banka. Ta se do záležitostí s hypotékami vložila proto, že dostala echo, že Češi si sice půjčují, ale že už nesplácejí. Najednou se tak výrazně zpřísnily podmínky na hypoteční úvěr a podle aktuálních informací si na své bydlení budou moct v budoucnu sáhnout jenom ti z vyšší třídy. Střední třída si podle všeho na své vlastní bydlení nebude moct sáhnout ani špičkou prstu.

Zájem o hypotéku výrazně klesá

V současné době jste mohli zaznamenat, že zájem o hypotéku je jako na horské dráze. Před letními prázdninami jsme registrovali rekordní počty zájemců o hypotéku, ale zájemců aktuálně velice rychle ubylo. Člověk by si řekl, že to je tím, že se do všeho zamíchala právě Česká národní banka. Jiný důvod nejspíše nevidíme.

Také to však může být tím, že si před vánočními svátky nikdo nechce brát nějaký úvěr. Navíc už je poměrně chladno, tudíž je dost možné, že se řada lidí ani nechce pouštět do stavění svého vlastního domu. Ovšem to, jestli za tím vším byla národní banka či jestli to bylo kvůli počasí, zjistíme nejspíše až na jaro nebo opět kolem června, když už opět nastřádáme trochu peněz.

Jak velkou výplatu musíme mít, abychom dostali hypotéku bez problému?

Podle aktuálních informací je to s hypotékou následovně – jestliže máte příjem měsíční kolem čtyřiceti tisíc korun, pak jste za vodou. Při přísnějších podmínkách musíte mít příjem kolem padesáti tisíc korun. Počítá se to samozřejmě na domácnosti jako takovou. Ovšem i na domácnost je to poměrně hodně – právě za to můžou již zmiňované zpřísněné podmínky.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.