Apple a jeho první javorové dluhopisy

Kolem společnosti Apple se to všechno dneska točí. Není se čemu divit, vždyť právě Apple má dneska na svědomí novinky, po kterých prahne nejen nadšenec do chytrých telefonů. Během září a října se dostávají novinky, které byly představeny 12. září v novém divadle Steva Jobse, na pulty českých obchodů. Ovšem o to tu teď nejde. Apple má v poslední době řádně napilno – právě proto jsme zmínili i odhalení nových produktů, nyní zmíníme i dluhopisy, které má na svědomí.

Samozřejmě tím, že se ukázaly nové produkty společnosti Apple světu, Apple dobývání světa ani zdaleka nekončí. Samozřejmě se dbá na řadu dalších novinek, které se ukážou pomalu světu. Přijde například nabíjecí podložka, ale aktuálně přišly javorové dluhopisy. Jedná se o první jablíčkové denominované javorové dluhopisy, které jsou v kanadských dolarech. Jsou to sedmileté maple bondy, v celkové výši dvou a půl miliardy dolarů.

Poprvé Apple vstoupil na kanadský kapitálový trh

Apple se rozhodl dobýt i Kanadu, proto se rozhodl poprvé ve své historii vstoupit na kapitálový kanadský trh. Tyto javorové dluhopisy jsou vydané zahraniční společností na domácím trhu v domácí měně. Proto se velice často přirovnávají ke klokanům v Austrálii nebo pandám Číně, aby každý pochopil.

Tyto emise v podobě javorových dluhopisů se tak staly vůbec největší emisí, která kdy na kanadský trh vstoupila či kterou kdy kanadský trh hostil. Dluhopisy by měly investorům vynést více jak dvě a půl procenta ročně, což není rozhodně málo.

Je o tyto dluhopisy zájem?

Nikoho asi nepřekvapí, že se po těchto dluhopisech můžou investoři doslova utlouct. Podle všeho byly applovské dluhopisy už dlouho očekávány, ale nečekalo se, že to bude až tolik – tedy o takovém objemu. Dluhopisy se staly opravdu velice, ale velice žádané zboží, které zanedlouho zmizí z kanadského kapitálového trhu.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.