4 důvody, proč investovat do zlata 

Přemýšlíte nad tím, že byste zainvestovali do zlatých cihliček? Aktuálně se zdá, že je to ta nejlepší cesta, jak uchovat hodnotu financí a jak se tedy obrnit před inflací. O zlatě se říká, že v době krize roste a zatím se ukazuje, že tomu tak skutečně je. Pokud pomineme fakt, že se jedná o skvělou ochranu před inflací, pojďme si zmínit další důvody, proč zlato před ostatními měnami upřednostnit. 

Zlato je dostupné pro kohokoliv 

Zatímco akciové fondy společností, jako je Tesla nebo Amazon, nejsou cenově dostupné pro kohokoliv, zlato však takové je. Aktuálně totiž nemusíte investovat pouze do tradičních cihliček, ale můžete si koupit například zlaté mince nebo slitky.  

Navíc existuje hned několik způsobů, jak si zlato získat. Jednorázový nákup není jediná možnost, zlato si lze získat i na burzách. 

Pouze omezená nabídka 

Věděli jste, že zlato je stejně jako kryptoměny omezené? Stejně jako zmiňovaná virtuální měna, i zlato se totiž těží. A z aktuálních informací vyplývá, že tato těžba je na svém vrcholu. A to může vést k jednomu – k rostoucí hodnotě zlata v jakékoli podobě. Očekává se totiž, že aktuální těžba bude klesat.  

Pokud tedy stále uvažujete nad tímto krokem, dlouho neotálejte. 

Nízká úroková sazba 

Dalším kladem je nízká úroková sazba, která je pro tyto konzervativní investice známá. Stejně tak podobné úrokové sazby mají i termínované účty. V porovnání s jinými investicemi jsou tyto velmi výhodné. 

Stabilní 

A nakonec stabilita – to je další důvod, proč zlato zvážit. Jak už bylo zmíněno, roste v době krize, ale i bez krizových situací příliš nepadá. Mluvíme o nejstabilnější investici vůbec, o takzvanou nejstabilnější komoditu na světě. A to zlatu značně hraje do karet. Dokonce i kdyby došlo ke krachu měnového či bankovního systému, je zlato adekvátní možnosti ochrany financí před ztrátou hodnoty papírových aktiv. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.