Jak ochránit úspory před inflací? 

Veřejná společnost chápe inflaci jako zlo, které se v ekonomice nachází. Není to tak úplně pravda. Určitá míra inflace je naopak žádoucí. Znamená, že spotřebitelé nejsou nuceni odkládat svou spotřebu, takže nakupují v současném okamžiku. To vede k růstu poptávky a dále také k růstu zaměstnanosti a mezd. Lidé mají více peněz a mohou tak zase znovu nakupovat. Bohužel, pokud je inflace příliš vysoká, tyto zákonitosti neplatí. A inflace ovlivňuje další části ekonomiky, jako jsou například devízy. 

Jak se projevuje vysoká inflace? 

Inflace umí ovlivnit kurz měn, ale co zajímá běžného českého spotřebitele, „ukusuje“ také z našich úspor. Jak moc? Představte si, že vám na běžném účtu leží 100 000 Kč. Úrok na běžném účtu je natolik nízký, že jej v tomto modelu pomineme. Pokud je hodnota inflace na 10 %, vám na účtu sice stále leží oněch 100 000 Kč, ale už si za ně koupíte mnohem méně, než když je úroveň inflace na zdravé úrovni. Pokud zůstane úroveň inflace na 10 % po dva roky, přijdete reálně o 17 400 Kč (což je částka, o kterou se zvýšily ceny zboží a služeb). 

Jak ochránit své úspory? 

Aby nedocházelo ke snižování reálné hodnoty vašich peněz, je možné podniknout určité kroky. Pomoci mohou určité nástroje, které vám pomohou dopad inflaci snížit nebo dokonce překonat. Mezi tyto nástroje patří investice, spoření a termínované účty. Pokud se rozhodnete pro investice, mějte na paměti, že výnos zde není pravidlem. Je třeba počítat s tím, že můžete dosáhnout také ztráty. Investice, která se považuje za nejbezpečnější, je investice do drahých kovů (zlato, stříbro) a hlavně do nemovitostí. 

Spoření 

Peníze, které vložíte na spořicí účty, nepatří mezi výnosové a ani nepatří mezi uchovatele hodnoty. Úroky, které z nich získáváte, jsou totiž nižší, než je inflace. Pokud ale vložíte peníze na nějaký spořicí účet, můžete dopad inflace významně snížit. 

Termínované účty 

Jedná se v podstatě o spořicí účet. Z něj se ale ke svým penězům jen tak nedostanete. Zvolíte si, na jak dlouho se svých úspor vzdáte, ale máte garantovaný úrok po celou dobu tohoto spoření. Po uplynutí této doby získáte nejenom lepší úrok, než na klasickém spořicím účtu, ale samozřejmě také vámi investovanou částku. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.