6 faktů, které musíte znát o kryptoměnách 

Kryptoměny jsou pro mnohé záhadným odvětvím. Postupem času se o něj zajímá stále více lidí a zkouší své štěstí s investováním do digitálních měn. Některé věci jste však o světě digitálních měn pravděpodobně nevěděli. Představujeme vám několik faktů, které musíte o kryptoměnách vědět. 

Celkový objem bitcoinů je omezen 

Pokud jste si mysleli, že je možné koupit nekonečné množství kryptoměn, pravda je opakem. Kryptoměna je omezený zdroj, podobně jako zlato nebo ropa. Proto měny, jako je bitcoin, s klesající nabídkou stále zvyšují svou hodnotu. Investoři vědí, že někde na konci cesty počet dostupných bitcoinů a alt měn skončí.  

Nikdo neví, kdo bitcoin vytvořil 

Kdo je tedy ten, kdo vytvořil trh s virtuální měnou? To vlastně nikdo neví. Nejpřekvapivějším faktem o kryptoměně je, že osoba nebo organizace, která „bitcoin“ vytvořila, není známa. Lidé však tvůrce bitcoinu označují jako Satoshi Nakamoto. Oblíbený je názor, že toto jméno je zkratkou předních technologických společností – Samsung-Toshiba-Nakamichi-Motorola. 

Kryptoměny nelze fyzicky zakázat 

Mnoho zemí po celém světě diskutuje o zákazu kryptoměn, nicméně i přes jejich touhu je zakázat je to fyzicky nemožné. Proč? Protože kryptopeněženku si může pořídit kdokoli. Země samozřejmě mohou vydávat nařízení, ale samotný trh s kryptoměnami zakázat nelze. Mezi země, které zrušily práva kolem používání kryptoměn, patří Alžírsko, Kambodža, Bolívie, Bangladéš a Nepál.  

Existuje více než 5 000 různých měn 

Každý se chce dostat ke kryptoměnám. Proto se v tomto odvětví denně objevují nové měny. K dnešnímu dni je na světě více než 5 000 různých měn. Většina z těchto měn samozřejmě nemá velkou hodnotu a ani mít nebude. Vždy se však najde nějaký “diamant”, který lidé touží ukořistit. Jinými slovy, ne všechny altcoiny jsou k ničemu. Je k dispozici více než 5 000 kryptoměn, a tak existují i některé kreativní, jako například Coinye (pojmenovaná po Kanye Westovi), PizzaCoin nebo Cabbage. 

Čína je největším těžařem kryptoměn 

Nečekané že? Těžba kryptoměn je proces ověřování transakcí předtím, než jsou zapsány do účetní knihy Blockchain. Je to nesmírně lukrativní část tohoto byznysu a od nynějška Čína kontroluje přibližně 75 % těžební sítě.  

Kryptoměna je zdanitelná 

Samozřejmě záleží na tom, v jaké zemi žijete. Ale protože kryptoměny nyní vstoupily na hlavní trhy, daňové úřady po celém světě se snaží zajistit, aby si z virtuálního koláče ukrojily svůj díl. Mnoho zemí očekává, že ze zisků z kryptoměn zaplatíte daň. Ve Spojených státech vyhrál daňový úřad soudní spor proti společnosti Coinbase a požadoval, aby společnost Coinbase poskytla informace o více než 14 000 uživatelích, kteří v letech 2013 až 2015 uskutečnili roční transakce přesahující 20 000 USD.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.