Investování na domácí půdě: obrací se situace k lepšímu? 

Je pochopitelné, že v případě investic očekáváte co největší výnosnost. Někdy je ale poměrně těžké odhadnout vývoj trhu. A tak české firmy a projekty strádají. Jen málokdo v ně totiž věří a napumpuje do nich velké peníze, když je výsledek nejistý. Nebo už se situace konečně obrací k lepšímu?  

Potenciál na obzoru  

Investice směrem k českému trhu se nikdy nedokázaly vyrovnat toku peněz do zahraničí. Důvodů, ze kterých lidé posílají peníze za hranice a domácí výnosy nevěří, je celá řada. Poslední roky se ale situace mění a české firmy a projekty se těší velké podpoře investorů. Může za to především prudké zvýšení úrovně. Češi se snaží a v mnoha oborech dokázali, že patří mezi světovou špičku. Bohužel se o tom příliš nemluví, a tak je třeba hledat a pátrat. Investor musí vynaložit poměrně velké úsilí, aby objevil poklad, do kterého chce vložit peníze. A druhá strana by měla investovat peníze do reklamy a propagace, aby o ní bylo slyšet.  

Už dávno neplatí, že v Čechách se nedočkáte slušných výnosů. Naopak. Všechny projekty jsou hodně dynamické a stoupají strmě vzhůru, často tak předčí i mnohé zahraniční konkurenty, kde už mají firmy vrchol za sebou a stagnují.  

Nevídaný obrat  

Zatímco deset let zpátky byly investice v tuzemsku ze strany českých klientů minimální, za poslední roky přesahují dvacet miliard korun. To je částka, o které se nikomu nesnilo. Ani ty nejsmělejší prognózy nebyly tak moc pozitivní.  

Otevírá se tak jedinečný prostor pro mnohem více lidí s ambicemi investovat. Možná je doposud odrazovala kvůli touze po co největším výnosu překážka v podobě obchodu v zahraničí. To je ale už dávná minulost, a i v Čechách můžete z vynaložených peněz získat maximum. Kolo se tedy roztáčí a na domácí půdě a naše země konečně konkuruje západním státům, ke kterým jsme vždycky vzhlíželi. Možná nespoutanou jízdu přibrzdí vysoká inflace a ekonomický pokles, ale není předpoklad, že by se zájem o investice prudce snížil.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.