Aktuálně nejoblíbenější dlouhodobé investice. Co se mezi ně řadí? 

Chcete se v důchodu radovat ze skutečně hezkých financí, které odolaly inflaci a s nimiž je najednou každoměsíční příspěvek od státu daleko sympatičtější? Jedním ze způsobů, jak přesně tohoto dosáhnout, je investovat. Podívejme se na dlouhodobé investice, které mají potenciál růstu (z toho dlouhodobého pohledu) a do čeho tedy vložit své dlouho střádané úspory. 

Růstové akcie celosvětově známých firem 

Google, Amazon, Apple, Microsoft – společnosti, které pravděpodobně jen tak neskoční. Samozřejmě se to může stát, ale je to vysoce nepravděpodobné. A právě do nich bychom měli investovat, jelikož z dlouhodobého pohledu jsou skutečně zisk přinášející. Slibují totiž následovný vysoký růst, čímž logicky porostou i vaše investované peníze. 

Ano, i v tomto případě platí, že akcie mohou být rizikové, ale pakliže vytipujete růstové akcie, ve výsledku se nakonec stejně dočkají nejlepších výsledků.  

Dividendové akcie pro vyplácení dividend 

Vedle růstových akcií existují zde ty, které slibují takzvané dividendy. Jsou stálicemi na trhu, bez výrazných růstů nebo ztrát, slibují však vyplácet podíly z akcií. A následně získané dividendy můžete opětovně investovat. I z tohoto pohledu jsou tedy ziskové a stojí za zvážení.  

Dokonce existují i takové, jejichž dividendy v průběhu let rostou. Nakonec se tím získá daleko více než v případě, že se rozhodnete pro dluhopisy, které jsou pro dlouhodobé investování také vhodné. 

Dluhopisové fondy uzavírají náš seznam 

A právě dluhopisy skončíme. Pokud však nechcete investovat pouze do jednoho, dluhopisové fondy jsou skvělou alternativou. Ukrývají totiž rovnou několik dluhopisů od různých emitentů, čímž jejich rizikovost klesá, naopak stoupá pravděpodobnost jejich úspěchu.  

V současné době si lze vybrat z několika fondů, které budou vyhovovat potřebám jednotlivce. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.