ČNB zvyšuje úrokové sazby. Co to znamená pro obyčejné lidi? 

Zatímco forwardy jsou pro většinu běžných občanů neznámou, u úrokových sazeb to tak být nemusí. V poslední době neustále slyšíme o tom, že je vysoká míra inflace. Do toho se mísí zprávy, že Česká národní banka (ČNB) se proto rozhodla navýšit úrokové sazby. Jak spolu souvisí dvě důležité ekonomické veličiny: inflace a úroková sazba (nebo také úroková míra)? Velice úzce. Vysvětlíme si to níže tak, že to pochopíte, i když nemáte ekonomické vzdělání. Stejně tak vysvětlíme, jaký dopad to má na obyčejné lidi. 

Zvýšení úrokové sazby = protiinflační opatření 

Zvýšení úrokové sazby je jedním z nástrojů, jak se dá ovlivnit výše inflace v daném státu. Princip je v podstatě jednoduchý: znepřístupnit peníze pro širokou veřejnost. Tím, že ČNB zvýší úrokovou míru, se půjčky stanou dražší. Zaplatíte za ně totiž vyšší úrok. A to snižuje ochotu domácností i firem půjčovat si. Díky tomu se snižuje množství peněz v oběhu. A právě menší objem finančních prostředků vede k tomu, že dochází ke tlumení růstu cen (tj. inflaci). 

Rostoucí inflace a snaha o její snížení 

Za zdravou míru inflace se považuje její hodnota 2 %. To vede k tomu, že lidé mají dostatek peněz, které dále „posílají“ do ekonomiky a tím dochází k ekonomickému růstu. Pokud je ale hodnota inflace vyšší, například v roce 2022 dokonce dvojciferná, má to negativní dopad na ekonomiku. Reálná hodnota peněz klesá. Současná vysoká inflace je dána souhrou několika faktorů: válkou na Ukrajině, energetickou krizí a rostoucími cenami pohonných hmot i potravin. 

Nemusí to mít jen negativa 

Zvýšená úroková sazba znamená, že zdražují všechny půjčky. Hypotéky i běžné spotřebitelské úvěry. Ale protože se jedná o snahu, jak omezit objem peněz v oběhu, zvyšují se také úroky na spořicích účtech. Lidé si peníze uloží na účty, kde se jim zúročují, místo toho, aby je utratily. Takže ten, kdo má přebytek finančních prostředků by je neměl nechávat na běžném účtu, kde je úročení velmi malé a inflace z něj ukusuje velkou část. Zvolit by si měl některý ze spořicích produktů, které nabízí banky. A není jich málo. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.