Co je to bankovní identita?

Využíváte internetové bankovnictví? Pravděpodobně využíváte také bankovní identitu. Když s tímto pojmem většina lidí přijde do kontaktu, velice se zděsí. Zaleknou se zkrátka toho pojmu, kterému možná dobře nerozumí. Nabízí se proto otázka, o co se vlastně jedná? Co to bankovní identita ve skutečnosti je? 

Co je to bankovní identita 

Bankovní identitou se rozumí nejen to, čím se přihlašujete do internetového bankovnictví. Jsou to údaje, respektive taková vaše digitální občanka, se kterou můžete komunikovat se státní správou a postupně také se všemi soukromými společnostmi. Těmi mohou být nejrůznější e-shopy, také operátoři nebo pojišťovny, případně poskytovatelé služeb.  

Bankovní identita je také skvělý a rychlý způsob, jak zvládnout vyřízení mnoha povinností na úřadech. Díky ní je totiž možné elektricky podepisovat dokumenty nebo předvyplňovat nejrůznější formuláře. 

Proč bankovní identitu využívat? 

Nabízí se otázka, proč vlastně bankovní identitu využívat. V tuzemsku přece existuje tolik možností, jak snadno a rychle odbýt úřední záležitosti z pohodlí domova. Ve skutečnosti je bankovní identita jedním ze způsobů, který nabízí naprosto všechno čili i zmiňované podepisování dokumentů (a to mnohé aplikace nebo podobné systémy neumí). Navíc pokrývá naprosto všechny služby, nejen zlomek, jako jiné podobné možnosti. Navíc některé služby podobného rázu jsou často zpoplatněné, což v případě bankovní identity nehrozí. 

Jak to vlastně funguje? 

Jak tedy bankovní identita funguje v praxi, abych ji mohl využívat? Je to prosté a jednoduché – funguje to stejně jako přihlašování do internetového bankovnictví. Banka potvrdí vaši identitu u těch subjektů, kterým ji chcete poskytnout. Čili osobní údaje opravdu nejsou běžně k dostání. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.