Proč banka zamítla hypotéku? Nejčastější důvody

Zájem o hypoteční úvěry neklesá, a to ani s příchodem šíleně vysokých úroků. Důvod je prostý – lidé se obávají toho, co přijde. Očekává se, že situace bude ještě horší, proto chtějí využít současné situace. A zatímco někteří se těší ze schválení žádosti, jiní jsou poměrně v rozpacích. Na jejich žádostech se totiž objevilo červené razítko s nápisem „zamítnuto”. A tak se ptají, kde udělali chybu. Pojďme si shrnout nejčastější důvody, proč k tomuto kroku vlastně dochází. 

Nedostatečná bonita 

Tím vůbec nejčastějším důvodem, proč dochází k zamítnutí žádosti na hypotéku, je nedostatečná bonita. Pokud banka ucítí, že klient není schopen splácet své závazky, automaticky od něj dává ruce pryč. Nikdo by pravděpodobně nepůjčil člověku, který nevykazuje žádné či příliš nízké příjmy, nebo kterému na účtu měsíc co měsíc příliš mnoho nezůstává. 

Sice dnes už neplatí, že bonita klienta se musí rovnat určitým procentům, ale banky jsou v tomto směru opravdu obezřetné. Nechtějí půjčovat někomu, kdo by nebyl úvěr schopen splácet. 

Věk žadatele 

Problém bývá také s věkem žadatele. Pokud o hypotéku žádá člověk starší padesáti let, banky už mu nechtějí poskytnout větší úvěr. Zejména pokud se jedná o muže, kteří, dle statistik se dožívají nižšího věku než zástupkyně něžného pohlaví.  

Obecně platí, že banky počítají s tím, že hypotéku bude schopen člověk splácet do pětašedesáti až sedmdesáti let. S příchodem důchodového věku se pravděpodobnost bezproblémového splácení bohužel snižuje.  

Stejně tak bývá problém s udělením hypotéky u osob mladších jedenadvaceti let, u nichž se předpokládá, že jsou stále na škole čili že nemají dostatečně vysoký (a především pravidelný) příjem. 

Černý puntík v registrech 

Máte nějaký negativní záznam v registrech dlužníků? Bohužel i v takovém případě od vás dává banka ruce pryč. Banky mají ke všem takovým registrům přístup, proto by bylo mylné doufat, že se k záznamům nedostane. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.