Co je to kryptoměna?

S kryptoměnami se nyní můžeme setkat na každém rohu. Dostávají se dokonce do každodenního života lidí. Můžeme s nimi platit, těžíme je. Podle odborníků s nimi v budoucnu musíme počítat, i když je pravdou, že kryptoměny mají mezi lidmi i své odpůrce. Předním odpůrcem kryptoměn je třeba hlava Spojených států amerických Donald Trump, který tvrdí, že to není měna jako taková a že jediná americká měna je dolar. Na druhou stranu mají kryptoměny i své fanoušky, kteří je opravdu těží, co jen to jde. I když se odborníci shodují na tom, že s kryptoměnami musíme v budoucnu počítat, jen málokdo ví, co to vlastně je. Pokud jste se s nimi nikdy nedostali do styku, možná ani vy nedokážete stoprocentně říct, co to kryptoměna je.  

Co je to kryptoměna? 

Kryptoměna je digitální měna nebo také elektronický peníz, který je novodobým druhem měny. Pokud bychom na kryptoměnu měli nahlížet z pohledu českého zákona, neřekli bychom, že je to měna, ale že je to spíše věc. Kryptoměnu si totiž můžete vytěžit i sami doma ze svého počítače. Netisknou se, ale tvoří se elektronicky. 

Kryptoměny jsou opřeny o asymetrickou kryptografii, tedy o takzvané šifrování. Nejstarší a zároveň nejznámější kryptoměnou je Bitcoin.  

Jak to bylo s kryptoměnami na začátku 

I když jsou kryptoměny hodně probírané až nyní, není to žádná novinka na trhu. První pokusy zavést elektronickou měnu se totiž datují až do poloviny 20.století. Tehdy se chtěl vytvořit jakýsi elektronický platební nástroj, který by uměl provádět nejrůznější rychlé platby v reálném čase, a to bez ohledu na to, v jaké zemi by to bylo nebo kde by se jednotliví aktéři obchodní transakce nacházeli.  

Bitcoin, nejznámější a také nejstarší měna, vznikla před deseti lety, a to na základě článku, který vyšel. Vytvořil ho vývojář, který je dodnes anonymem. Měny si však všimli lidé až o dva roky později, veřejnost si měny všimla až o čtyři roky později.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.