Na záchranu Amazonského pralesa se minuly miliony. Vše započal DiCaprio

Určitě vám neuniklo, že v současné době hoří nadmíru Amazonský prales. Prales, který je označován za plíce celého světa, jelikož produkuje nejvíce kyslíku, hoří. Samozřejmě požáry nejsou v Amazonském pralese ojedinělé, ovšem nyní je jich nadmíru. Zatímco v uplynulém roce došlo k více jak čtyřiceti požárům v Amazonském pralese, letošní rok ještě neskončil a už požáry dosahují vyššího počtu. Podle všeho za letošní rok v Amazonském pralese vypuklo už více jak sedmdesát tisíc požárů. Důvodem je hlavně odlesňování a tvorba zemědělských půd. To však má negativní dopad nejen na naši planetu, ale také na zvířata, která v Amazonském pralese žijí.  

Jelikož zejména ke konci letošních prázdnin Amazonský prales hořel opravdu velice, rozhodl se Leonardo DiCaprio a několik dalších vlivných osob založit organizaci, která má pomáhat Amazonskému pralesu a lidem, kteří se starají o záchranu Amazonského pralesa. Organizace nese název Amazon Forest Fund a přispět může opravdu každý, ať se už nachází kdekoli na světě.  

Prvotní vklad pět milionů dolarů 

Za zmiňovanou organizací stojí známý herec a držitel Oscara Leonardo DiCaprio a kromě toho také Laurene Powell Jobs, vdova po stevu Jobsovi, zakladateli Applu, a Brian Sheth. Ti do organizace vložili prvotní vklad, který se dostal až na částku pět milionů dolarů. Ze svého jmění tak dohromady věnovali na záchranu Amazonského pralesa v přepočtu 116 milionů korun.  

Po jejich příspěvku se rozpoutala obrovská smršť dalších finančních příspěvků, které doputovaly z různých koutů světa.  

Na co půjdou peníze z fondu? 

Jak jsme zmínili, fond byl založen na záchranu Amazonského pralesa. Stoprocentní výdělek půjde právě na tento účel, peníze také pomohou domorodým a místním obyvatelům, kteří se usilovně starají o biodiverzitu a život v celé Amazonii. Také peníze budou pomáhat všem partnerům, kteří už nyní usilovně pomáhají se záchranou hořícího a velice cenného Amazonského pralesa.   

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.